Hlavní obsah

Země EU přijmou dětské migranty

Právo, DPA, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Řecko čelí zesílenému tlaku migrantů poté, co je Turecko přestalo zadržovat, nabídlo několik zemí EU Aténám pomoc. Z přeplněných běženeckých táborů na Egejských ostrovech jsou ochotny vzít až 1500 dětí. O krizi v pondělí v Bruselu jednal i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jenž se měl setkat i se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na davy migrantů na řecko-tureckých hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

„Německo je připraveno převzít svůj přiměřený díl,“ ohlásil mluvčí německé vlády Steffen Seibert s tím, že nezletilé migranty si rozdělí jen ty státy EU, které k tomu budou ochotné. Mají to být děti buď těžce nemocné, nebo bez doprovodu a mladší čtrnácti let, většinou dívky.

Podle von der Leyenové vyvolala myšlenka kladnou reakci také ve Francii, Portugalsku, Lucembursku a Finsku. Pomoc slíbilo i Chorvatsko.

Turci obrněncem pořízeným z peněz EU migrantům klestili cestu, tvrdí Atény

Evropa

Erdogan v Bruselu

Rakousko naopak plán razantně odmítlo. „Kdo přijme ženy a děti, přijímá právě tak i otce a muže,“ prohlásil kancléř Sebastian Kurz. Potvrdil také odhodlání hájit rakouské hranice proti náporu migrantů, pokud by opět překročili Balkán. Odmítavá reakce se dá čekat i od řady dalších států včetně Česka.

Krizi koncem února odstartovalo Erdoganovo oznámení, že otevírá pro migranty své hranice do EU. Unie to označila za porušení dohody o migrantech, kterou má s Turky, a obvinila Ankaru z vydírání.

Letecké záběry: Davy migrantů na turecko-řecké hranici

Evropa

Turecko se poté snažilo podněcovat migranty k překročení řecko-turecké hranice. Tisíce z nich se o to pokoušely během minulého týdne. Atény proti těmto nelegálním migrantům rázně zasáhly a staly se za to terčem tvrdých výpadů turecké propagandy. Erdogan ještě v neděli vyzýval Řeky, aby „otevřeli brány“, protože migranti podle něj nemíří k nim, nýbrž dál do Unie. Jejich cílem jsou dnes stejně jako před pěti lety bohaté země, hlavně Německo.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Děti migrantů v táboře u řeky Tunca v Turecku

Unie žádá snížení tlaku

Před jednáním s Erdoganem žádala von der Leyenová Turky, aby odstranili migranty od hranice. „Nalezení řešení pro tuto situaci bude vyžadovat snížení tlaku, jemuž je hranice vystavena,“ řekla v pondělí. Vyzývala také Řecko k „umírněnosti“ při odrážení migrantů. Před pondělním jednáním Erdogana s evropskými představiteli ale nic nenasvědčovalo zmírnění napětí, i šéfka EK dávala najevo, že jde jen o „začátek rozhovorů“.

Ankara u hranic přesouvá migranty sem a tam, aby Řekům ztížila práci

Evropa

Zatímco řecký premiér Kyriakos Mitsotakis vzkázal, že se od Turecka nenechá pomocí migrantů vydírat, náměstek tureckého ministra zahraničí Yavuz Selim Kiran srovnal postup Atén na hranicích s nacistickým táborem Osvětim, podotkl řecký list Ekathimerini.

Několik unijních států nicméně před jednáním signalizovalo, že jsou ochotny poskytnout další pomoc pro běžence v Turecku. Vázaly to ale na ochotu Ankary zmírnit nynější napětí.

„Pokud budou existovat mezery ve financování pro životně důležité humanitární zajištění uprchlíků – ať už v Turecku, Idlíbu, nebo v Jordánsku a Libanonu –, nikdy se nebudeme vyhýbat diskusi. To ale předpokládá, že Turecko dodrží svou část dohod,“ řekl například německý ministr zahraničí Heiko Maas a zároveň odmítl postup Erdogana, který označil za „vyjednávací taktiku na zádech nejslabších“.

Reklama

Výběr článků

Načítám