Hlavní obsah

Turci obrněncem pořízeným z peněz EU migrantům klestili cestu, tvrdí Atény

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Turecký obrněný transportér se v pátek večer pokusil strhnout oplocení na řecko-turecké hranici, aby tak nelegálním migrantům uvolnil cestu do Evropské unie. Tvrdí to řecká vláda a jako důkaz zveřejnila video. Na záběrech, které v pondělí převzala agentura AP, je vidět, jak obrněnec tahá za lano připevněné k hraničnímu plotu. Ovšem - nepodařilo se.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko tvrdí, že turecký obrněný transportér chtěl strhnout část hraničního plotuVideo: AP

 
Článek

„Záběry zachycují turecké obrněné vozidlo, které se snaží lanem strhnout část hraničního plotu. Turecko tyto obrněnce obdrželo v rámci programu, který byl ze tří čtvrtin hrazen z programu Evropské unie,“ cituje řecký server Kathimerini.com prohlášení řecké vlády.

Přes řecko-tureckou hranici létají granáty se slzným plynem

Evropa

Turecko minulý měsíc přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy za finanční pomoc s řešením situace milionů uprchlíků na svém území přispělo k zastavení migrační vlny do Evropy. Do Řecka se tak nyní opět snaží proniknout tisíce lidí především z Afghánistánu a Pákistánu, upozornila ČTK.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety na řecko-turecké hraniciVideo: Reuters

Záhy poté, co Turci od dodržování dohody ustoupili, začali Řekové tvrdit, že je příslušníci tamních bezpečnostních složek nejenže pouští, ale dokonce doprovází. Atény tvrdí, že mají důkazy o tom, že Turci migrantům pomáhají projít. Jako jeden z nich médiím ukázaly zmiňovanou nahrávku.

Letecké záběry: Davy migrantů na turecko-řecké hranici

Evropa

Další videa podle médií ukazují turecké vojáky házející kartuše se slzným plynem nebo kouřové bomby přes hranici. Turecký ministr zahraničí Süleyman Soylu ale taková obvinění ze strany Řecka odmítl.

Celkem Řekové při pokusu o nelegální překročení hranic zastavili tisíce lidí, stovky byly zadrženy a několik desítek lidí při potyčkách s pohraničníky utrpělo zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám