Hlavní obsah

Ankara u hranic přesouvá migranty sem a tam, aby Řekům ztížila práci

Na řecko-turecké hranici zatím vládne ve čtvrtek napjatý klid, píše agentura DPA. Na turecké části hranice se ovšem od rána shromažďuje ohromné množství lidí, kteří se chtějí dostat do zemí Evropské unie. Ve čtvrtek ráno vlétla na řecké území turecká policejní helikoptéra, pohybovala se asi ve výšce 30 metrů a na řecké straně setrvala několik sekund a poté se vrátila, popsal reportér agentury DPA situaci na místě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecká armáda hlídkuje podél řeky Evros na hranicích s TureckemVideo: Reuters

 
Článek

Migranti podél turecko-řecké hranice se přesouvají v autobusech a minibusech soukromých společností, zřejmě se souhlasem tureckých úřadů. Ty tak komplikují a ztěžují práci řeckým pohraničníkům, píše španělský deník El País. Pozemní hranice mezi Tureckem a Řeckem je dlouhá asi dvě stě kilometrů a většinu z ní tvoří řeka Evros (turecky Meriç).

Foto: Huseyin Aldemir, Reuters

Migranti se přesouvají k řecké hranici a pokoušejí se přes tuto zemi dostat do vybrané destinace v rámci Evropské unie.

„Erdogan nám řekl, že hranice je otevřená. Tak jsme přišli do Edirne, ale policie (turecká) nás zastavila. Řekli nám, že nemůžeme k hraničnímu přechodu Pazarkule, a nasměrovali nás k řece, kde jsou čluny. Ale na druhé straně jsou Řekové, kteří ti všechno seberou a vrátí tě do Turecka,“ popsal situaci reportérovi deníku El País afghánský uprchlík Muhammad Husajn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecká policie rozhání migranty u tureckých hranic slzným plynemVideo: Reuters

U přechodu Pazarkule/Kastanies (na severu řecko-turecké hranice) je v délce asi deseti kilometrů plot postavený Řeckem v roce 2012. Právě v této oblasti se v posledních dnech shromáždilo více než 5000 lidí a řecké úřady přechod zcela uzavřely zábranami a ostnatým drátem. V blízkosti vytvořili běženci improvizovaný tábor.

„Teď už je to lepší, přivezli nám mobilní WC a dávají nám jídlo. A taky řecký vrtulník už tu nelétá tak často jako v předchozích dnech,“ popsal prostřednictvím mobilní aplikace WhatsApp situaci na místě íránský běženec španělskému deníku El País. Turecké úřady zakázaly v sobotu večer zahraničnímu tisku v tomto místě přístup k hranici.

Řecko zastavilo na hranici s Tureckem 24 tisíc migrantů

Evropa

Většině pokusů přejít tam hraniční čáru řecká policie zabránila slzným plynem, některým migrantům se ale podařilo plot překonat. Prostříhali ho nůžkami, které jim podle řecké policie dali sami turečtí policisté, což potvrdil deníku El País i jeden uprchlík.

Také na přechodu Ipsala/Kipoi (na jihu řecko-turecké hranice) jsou stovky migrantů. „Převezli je více na jih, do oblasti Enezu, nedaleko ústí řeky Evros,“ řekl deníku El País místní celní úředník.

Atény zamýšlejí drakonickými tresty odradit převaděče

Evropa

Řecko hranici opevnilo a vyslalo tam mnoho vojáků a policistů, jejichž přesný počet nezveřejnilo. Požádalo též evropskou agenturu Frontex, aby v příštích dnech poslala na pomoc 700 lidí, lodě a hlídkové vozy.

Vláda v Aténách tvrdí, že od víkendu zabránila 25 tisícům pokusům o ilegální přechod hranice. Erdogan hovoří o „více než 100 tisících běženců, kteří přešli“, a „brzy jich bude více než milion“, vyhrožuje. Takovými i dalšími prohlášeními podněcuje migranty. Dostávají také prostřednictvím aplikací WhatsApp a Telegram falešné zprávy, že Řecko v příštích dnech otevře hranice nebo že přijedou lodě z EU a odvezou je na bezpečné území.

Jděte, přechod je volný, říkají migrantům turecké hlídky na hranicích s Řeckem

Evropa

Tomu, že proud migrantů je manipulovaný, nasvědčuje i skutečnost, že na turecko-bulharské hranici se žádné velké skupiny migrantů jako v Pazarkule v těchto dnech zatím neobjevily.

Reklama

Výběr článků

Načítám