Hlavní obsah

Zelení v Berlíně chtějí zavést společné toalety

– Berlín

Společné toalety pro ženy a muže ve veřejných budovách je první nápad Dirka Behrendta, člena nového berlínského parlamentu za stranu Zelených, který má na starosti oblast justice. Příslušný legislativní návrh už předložil berlínskému parlamentu s odůvodněním, že se snaží odstranit komplikace z běžného života.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Chceme odstranit překážky každodenního života, unisex toalety ve veřejných budovách tomu pomohou,“ zdůvodnil svůj návrh.

Návrh vychází ze záměru, který už před dvěma lety prosazovala Pirátská strana. Ta argumentovala tím, že transgenderové osoby nemohou bez problémů navštěvovat mužské ani ženské záchodky.

Behrendt už oznámil, že berlínská správa nemovitostí BIM vypracuje studii proveditelnosti, zda například ve starších budovách nebude sloučení toalet v rozporu s technickými předpisy.

Test v deseti budovách

Nápad se bude zkoušet v deseti budovách, které byly pro tento účel vybrané. Jsou mezi nimi dvě kulturní instituce, okresní soud, úřad práce, škola, finanční úřad, policejní a hasičská stanice.

Zatím se ví, že ve všech těchto vybraných budovách je přestavba společných toalet možná. V březnu by měl Behrendt mít k dispozici i odhad nákladů na přestavby.

Loni v prosinci se v německém hlavním městě a zároveň spolkové zemi Berlíně vytvořila vláda tří levicově orientovaných stran. Koaliční smlouvu tehdy schválila postkomunistická strana Levice, která tak přistoupila na koalici s ekologickou stranou Zelených a středolevicovou sociální demokracií (SPD).

Nový kabinet, který by měl Berlínu vládnout pět let, disponuje ve 160členné sněmovně většinou 92 křesel.

Anketa

Jaké toalety preferujete?
Společné
7,9 %
Oddělené
92,1 %
Celkem hlasovalo 5563 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám