Hlavní obsah

Ze zhroucení podpůrné konstrukce slovenského mostu obviňují českou firmu

Právo, ivi

Po zhroucení podpůrné konstrukce na stavbě dálničního mostu u slovenské obce Kurimany začalo hledání viníků neštěstí, které si vyžádalo životy čtyř dělníků. Pozornost se upřela na dodavatelské firmy, mezi nimiž je i česká společnost Bögl & Krýsl, která se dostala před soud i po tragédii ve Studénce, kde po zřícení mostu na železnici přišlo o život osm lidí.

Foto: tvnoviny.sk

Zřícený most

Článek

Slovenský ministr dopravy Ján Počiatek v pondělí po zasedání krizového štábu uvedl, že spadla podpůrná konstrukce a nikoliv most. [celá zpráva]

Počiatek potvrdil, že předmětem kontroly bude i cena těchto konstrukcí, protože příčinou neštěstí mohla být nízká cena použitého materiálu.

„Vyzývám dodavatele, aby odškodnil poškozené a pozůstalé,“ uvedl ministr. V médiích se objevily dohady, že tlak na nízké ceny má vliv na bezpečnost a kvalitu staveb. Kvůli nedostatku zakázek se stavbaři ve veřejných soutěžích předbíhají v tom, kdo nabídne nižší cenu stavby.

Nabídka firem Váhostav a Bögl & Krýsl na výstavbu dálnice na východním Slovensku byla o třetinu levnější, než byl státní odhad hodnoty zakázky. Deník Sme v této souvislosti uvedl, že firma Bögl & Krýsl se dostala před soud po tragédii ve Studénce.

„Firmy, které jsou podezřelé nebo zapletené do nějaké havárie, by si neměly líznout v tendrech ani jako subdodavatelé,“ píše Sme.

Reklama

Výběr článků

Načítám