Hlavní obsah

Zdravotnice napálená telefonátem od falešné královny se chtěla zabít už dřív

Zdravotní sestra Jacintha Saldanhaová, která si sáhla na život poté, co si z ní vystřelil pár australských rozhlasových moderátorů, se o sebevraždu pokusila už před touto událostí. Podle britského listu Daily Mail se dvakrát chtěla zabít vloni v zimě. Měla předepsaná antidepresiva.

Foto: Profimedia.cz

Jacintha Saldanhaová

Článek

Saldanhaová se na začátku prosince oběsila, protože neunesla ponížení, které cítila jako oběť vtípku moderátorů australského rádia, kteří se v telefonátu do londýnské nemocnice vydávali za britskou královnu Alžbětu II. a chtěli znát zdravotní stav těhotné Kate, vévodkyně z Cambridge. Jako Indka nerozpoznala australský přízvuk a nepochopila, že jde o žert, a hovor přepojila.

Případ vyvolal značný rozruch a dramatické obviňování moderátorské dvojice australského rádia 2Day FM, která nahraný rozhovor s ošetřovatelkami vysílala. Nyní však vychází najevo, že Saldanhaová měla důvody skoncovat se životem už dlouho před touto událostí. V prosinci 2011 se předávkovala prášky během návštěvy rodné Indie. Přežila díky včasnému dopravení do nemocnice, nicméně o pouhých devět dní později se chtěla zabít znovu - tentokrát skokem z budovy.

Šestačtyřicetiletá Saldanhaová pak strávila několik dní na jednotce intenzivní péče, načež jí lékaři předepsali silná antidepresiva, která brala devět měsíců.

V dopise na rozloučenou si stěžovala na kolegy

Policie podle listu The Guardian u Saldanhaové našla tři dopisy na rozloučenou. Jeden z nich se údajně bezprostředně týká telefonátu, druhý je určen rodině a souvisí s jejím pohřbem a třetí adresovala svému zaměstnavateli, ve kterém personál Nemocnice krále Edwarda kritizovala za to, jak se k ní po zveřejnění telefonátu choval. Ředitel ústavu John Lofthouse přitom po její smrti prohlásil, že ošetřovatelka nebyla za svůj omyl nijak potrestána a že jí naopak po odvysílání telefonátu v rozhlase všichni zaměstnanci podpořili.

Stanici 2Day FM nyní vyšetřuje australský úřad pro regulaci médií. Podle závazného vysílacího kodexu nesmí rozhlasová stanice vysílat výroky identifikovatelných osob bez jejich souhlasu. Stanice tvrdí, že se několikrát před odvysíláním telefonátu neúspěšně snažila kontaktovat nemocnici, která to ale popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám