Hlavní obsah

Zajatí Rusové mají vztek na velitele, cítí se podvedení a chtějí domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Z výpovědí zajatých ruských vojáků je patrný šok z tvrdosti bojů. Stěžují si, že byli oklamáni veliteli. Na důstojníky mají vztek, ukazují záznamy posledních pěti ruských vojáků, kteří upadli do zajetí.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Zničený ruský raketomet BM-21 Grad

Článek

Když se jednoho z nich zeptali, co by vzkázal svým velitelům, odpověděl vulgárně: „Jsou to bu...“ Nejčastěji zaznívá od všech: obalamutili nás.

„Upřímně řečeno, podvedli nás,“ řekl jeden ze zajatců na výzvu, co by vzkázal domů Rusům a dalším vojákům. „Všechno, co nám řekli, byla lež.“ Ruští vojáci čekali, že je budou vítat květinami jako osvoboditele, a ne bombami a kulkami.

Foto: Vitaliy Gnidyi, Reuters

Vyhořelá ruská opancéřovaná terénní vozidla Tigr M

Jeden z vojáků dodal: „Řekl bych klukům, aby odešli z Ukrajiny. Máme rodiny a děti. Myslím, že 90 procent z nás by souhlasilo s tím jít domů.“

Vymývání mozků

Jednatřicetiletý Ukrajinec Arťom Mažulin, který učí v Kyjevě angličtinu, si myslí, že ruští vojáci jsou zaskočeni realitou: „Od roku 2014 ruská vláda vymývala lidem mozky svou propagandou. Zkoušeli přesvědčit a přesvědčili Rusy, že se Ukrajiny zmocnila fašistická monstra. Nezapomeňte, mnoho vojáků jsou ročníky 2002 a 2003. Mluvíme o devatenácti dvacetiletých klucích.“

Jako případ uvedl pro list The Guardian uvedl příklad jeho příbuzných z Kupjansku na severovýchodě Ukrajiny, který byl obsazen. Když projížděli ruští tankisté okolo domu jeho strýce, říkali, že hledají banderovce. „Můj strýc jim řekl, kde do prdele vidíte banderovce. A teta jim řekla, aby jí nešlapali po záhonech.“ Ruští vojáci se nakonec bavili se strýcem, kterému říkali dědo, o chovu holubů.

Jiná realita v ruských médiích

Není divu, že ruští vojáci jsou zaskočeni jinou realitou. Stačí se podívat, jak ruská média informují ve čtvrtek o válce. TASS píše o požáru v areálu Záporožské jaderné elektrárny, aniž by zmínil, proč hořet začalo a že elektrárna byla Rusy ostřelována. Dále o tom, jak na požár reagovali ve světě a že byl lokalizován a uhašen. Zmiňuje i odpojení třetího bloku, ale hlavně uvádí, že nehoří přímo v elektrárně a požár prostě propukl.

Ruští vojáci ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží, vypukl požár

Zahraniční

Informace dále doplňuje sdělením o jednání o ukrajinské krizi a o zranění indického studenta v Kyjevě. Ze světa z bojů přináší jedinou informaci – že ukrajinské síly na Donbasu ostřelovaly z raketometu BM-21 Grad Dokučajevsk.

RIA Novosti zase otiskla materiál Valerije Michajlova, že na Ukrajině probíhá občanská válka mezi Rusy a odpůrci Rusů. Píše, že „speciální vojenská operace“, jak Rusko nazývá invazi, hned tak neskončí, protože ukrajinská delegace nechce mír za rozumných podmínek, tedy podle diktátu Moskvy, a poslouchá Washington. Ukrajinskou teritoriální obranu označuje za nacistický Volkssturm a tvrdí, že ukrajinské úřady brání lidem v evakuaci.

Hlavní zprávu je, že Jižní Korea dosáhla výjimky z uplatnění sankcí proti Rusku, ale zavede své vlastní. RIA Novosti pro jistotu neinformuje ani o požáru v jaderné elektrárně, zato uvádí, že si v Číně na internetu dělají legraci ze sankcí na ruské kočky, Mezinárodní federace chovatelů koček FIFe ovšem na kočky žádné sankce neuvalí, jen zakázala ruským majitelům své miláčky přihlašovat na soutěže. Tím samotné kočky netrpí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám