Hlavní obsah

Útočíme na suverénní stát, řekla v Rusku učitelka a žáci ji udali policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Penza

V ruském městě Penza byla zatčena učitelka poté, co ji žáci osmé třídy nahlásili policii kvůli tomu, že měla protiválečné komentáře. Slova učitelky angličtiny Iriny Genové si dokonce nahráli, informovala BBC a litevská televize TV3.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničené budovy v Mariupolu po ruském ostřelování

Článek

Studenti školy s pětapadesátiletou učitelkou řešili, proč se nekoná naplánovaný sportovní výlet do České republiky, a ptali se jí, co si o tom myslí. Genová prý odpověděla, že je dobře, že cesta byla zrušena a že podobné věci se budou dít i nadále, pokud se Rusko „nezačne chovat civilizovaně“.

Následně prý přirovnala Rusko k Severní Koreji a o válce řekla věci, které jsou odlišné od oficiálního názoru v Rusku, tedy že útok na Ukrajinu je „speciální operací“.

„Chtěli jsme vtrhnout do Kyjeva, svrhnout vládu Zelenského. Ale je to suverénní stát, má suverénní vládu,“ citovala slova učitelky litevská stanice TV3. Když žáci namítali, že nejsou jasné všechny informace, řekla žákům, že oni nic nevědí, protože Rusko je totalitní stát.

Učitelce hrozí pokuta až 60 000 dolarů nebo deset let vězení.

Podle BBC zveřejnil příběh web Medusa, který založili ruští novináři, nyní sídlí v Lotyšsku. O zatčení učitelky informovala i litevská televize TV3, která zveřejnila i záznam nahrávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám