Hlavní obsah

Záběry ukazují české raketomety na Ukrajině při palbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociálních sítích se objevila videa, která zachycují v akci salvové raketomety RM-70, jež dodala Česká republika na Ukrajinu. Je na nich vidět, jak postupně vypalují všech 40 raket. Záběry napovídají, že se zbraně dodané z Česka už zapojily do bojů.

Foto: Twitter

Článek

Jeden záběr se objevil na specializovaném kanálu Ukraine Weapons Tracker, druhý na účtu Igora Girkina, což je občanské jméno jednoho z prvních vůdců separatistů na Donbasu, který vystupoval pod pseudonymem Strelkov.

V obou případech je vypáleno všech 40 raket ráže 122 mm z raketometu postaveného na louce, zřejmě však půjde o dva různé případy, protože na jednom záběru stojí RM-70 u sloupu elektrického vedení.

RM-70 vypaluje stejné rakety jako salvový raketomet BM-21 Grad. Protože je však umístěn na podvozku s větší nosností, než má nákladní automobil Ural 375D, veze ještě dalších 40 raket určených k dobití. Má také pancéřovanou kabinu.

Už dříve se objevily záběry raketometů RM-70 na plošinových vagonech a jednoho jedoucího po silnici. Podle listu The Wall Street Journal jich bylo na Ukrajinu z České republiky dodáno asi dvacet.

Raketomet RM-70

RM-70 představuje československou modernizaci raketometu BM-21 Grad. Raketomet je stejný, ale je usazen na osmikolovou opancéřovanou Tatru 813 Kolos. Vypalovat z raketometu se mohly jak původní sovětské rakety 9M22, tak různé československé.

Nejen tanky. Česko dodalo na Ukrajinu houfnice a raketomety RM-70 Grad

Evropa

V Dubnici nad Váhom bylo vyrobeno přes 830 kusů RM-70, ve výzbroji Československé lidové armády byly od roku 1972. Nástupnická armáda České republiky je vyřadila v roce 2010, systém ale opakovaně modernizovala společnost Excalibur (CSG), nejprve na verzi RM-70M1 na podvozku Tatry 815, která nebyla pancéřovaná. Asi dvacet jich koupil Ázerbájdžán. Dále modernizovaná vozidla s označením Vampir se montují v Indonésii, která odebrala už v roce 2003 několik RM-70.

Slovensko modernizované RM-70/85 dále využívá, ale upravené pro odpalování buď raket ráže 122 mm, nebo amerických naváděných raket ráže 227 mm.

Salvový raketomet RM-70

Reklama

Výběr článků

Načítám