Hlavní obsah

Za sestřelení letu MH17 chtějí Nizozemci a Australané pohnat Rusko k odpovědnosti

Haag
Aktualizováno

Nizozemsko chce spolu s Austrálií podniknout vůči Moskvě oficiální právní kroky. Rusko totiž nese podle nizozemské vlády díl zodpovědnosti za sestřelení letounu MH17 nad Ukrajinou v roce 2014, napsala agentura DPA.

Foto: Maxim Zmeyev/Files, Reuters

Hasič mezi troskami spadlého boeingu

Článek

Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok tvrdí, že předběžné výsledky práce mezinárodního týmu „ukazují na přímé zapojení Ruska” a spojení rakety, která letadlo nad Ukrajinou zasáhla, s ruskou armádou. „Na základě toho vyšetřování jsme spolu s Austrálií přesvědčeni, že Rusko je zodpovědné za rozmístění raketového systému Buk, který sestřelil let MH17,” uvedl v pátek Blok.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů oznámil, že letoun MH17 byl sestřelen protiletadlovým raketovým systémem Buk, který byl součástí ruských ozbrojených sil. Odpalovací zařízení bylo součástí 53. protivzdušné brigády, tvrdí experti. [celá zpráva]

Členové britské investigativní skupiny Bellingcat, která se vyšetřováním katastrofy letu MH17 dlouhodobě zabývá, na transport mobilního odpalovacího zařízení rakety Buk, která sestřelila civilní letoun nad Donbasem, dohlížel generál ruské vojenské rozvědky GRU Oleg Ivannikov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé u trosek zříceného letounu MH-17 (záběry z října 2014)Video: Reuters

Server NOS napsal, že by nizozemská vláda mohla podat stížnost na Rusko u některé z mezinárodních organizací či žalobu u mezinárodního soudu.

„Pohnat k zodpovědnosti stát je komplexní právní proces,” uvedl nizozemský kabinet po svém zasedání. „Nizozemsko a Austrálie požádaly Rusko, aby zahájilo dialog vedoucí k řešení, které by učinilo zadost enormnímu utrpení a škodám způsobeným sestřelením letu MH17,” dodala vláda v Haagu.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemští vyšetřovatelé rekonstruovali sestřelený letoun MH17

Všech 298 osob na palubě letounu zahynulo, když se stroj po zasažení raketou Buk zřítil 17. července 2014 nedaleko vesnice Hrabove severně od města Torez v Doněcké oblasti na Ukrajině. Většina obětí (193) pocházela z Nizozemska, na palubě byli ale také Australané a občané dalších osmi zemí.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Animace sestřelení malajsijského boeingu nad Ukrajinou

Rusko popírá, že by se na zkáze letounu společnosti Malaysia Airlines jakkoli podílelo. Prezident Vladimir Putin ujistil, že Moskva bude zjištění vyšetřovatelů analyzovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám