Hlavní obsah

Za den v úřadě náleží Kemmerichovi milionové odstupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politická katastrofa, ale lukrativní job. Tak komentuje server týdeníku Focus jednodenní působení Thomase Kemmericha ve funkci premiéra spolkové země Durynsko. Za své 24hodinové působení totiž politik inkasuje 93 tisíc eur (2,35 milionu korun), píše server týdeníku Focus.

Foto: Schutt Martin, ČTK

Thomas Kemmerich

Článek

Mluvčí durynského ministerstva financí potvrdil, že Kemmerich dostane, bez ohledu na to, jak dlouho ve funkci setrval, plnou únorovou mzdu náležející šéfovi durynské vlády a z toho vyplývající odstupné po odchodu z úřadu.

Ministerskému předsedovi Durynska náleží plat ve výši 16 100 eur (402 500 korun) měsíčně. Ten je doplněn o různé příspěvky, například servisní ve výši 766 eur. Kemmerich je ženatý, a tak dostává ještě rodinný příspěvek ve výši 153 euro, který je doplněn o další příspěvky. Plat se tedy dostává na úroveň 17 536,74 eura.

Durynský premiér Kemmerich rezignoval den po svém zvolení

Evropa

Ale to není vše. Přestože v úřadu strávil extrémně krátkou dobu, má nárok na odchodné ve výši šesti měsíčních platů. První tři měsíce se plat pro výpočet odchodného vypočítá v plné výši včetně nároku na rodinné příspěvky, zbývající tři měsíce se počítá polovina platu.

V případě Kemmericha to znamená, že první tři měsíce odchodného u něj budou činit 50 312,22 eura a za zbývající tři měsíce dostane 25 156,11 eura. Celkem bude odchodné činit 75 468,33 eura. K tomu se ještě připočítá plat ministerského předsedy za únor, tedy 17 536 eur. Celkem si tedy za 24 hodin v úřadě ministerského předsedy Durynska přijde na 93 tisíc eur.

Thomas Kemmerich (FDP) se ve středu stal šéfem durynské vlády zcela nečekaně, když mu do funkce pomohly hlasy jeho svobodných demokratů, Křesťanskodemokratické unie Angely Merkelové (CDU), ale i Alternativy pro Německo (AfD). Bylo to poprvé, co AfD podpořila premiéra v některé spolkové zemi.

Durynsko má prvního premiéra zvoleného také hlasy AfD

Evropa

Křesťanští demokraté i svobodní demokraté přitom dlouho zdůrazňovali, že spolupráce s AfD, již mnozí označují za extremistickou, nepřichází v úvahu. Hlasování vzbudilo na německé politické scéně bouřlivou reakci, v jejímž důsledku Kemmerich po 24 hodinách ve funkci oznámil, že rezignuje.

Politická krize v Durynsku, způsobená volbou prvního ministerského předsedy hlasy Alternativy pro Německo (AfD), už má dopady i na celoněmeckou vládu konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD). Předsedové SPD se nechali slyšet, že nyní nevědí, na čem s CDU jsou. Celá situace, kdy politici CDU hlasovali stejně jako ti z AfD, podle nich vládu poškodila.

Nová SPD z německé vlády neprchne. Zatím

Zahraniční

Durynská FDP chce, aby se ve 2,2milionové spolkové zemi rozpustil parlament a uskutečnily se nové volby. Tamní CDU to zatím odmítá a chce hledat řešení na základě stávajícího politického uspořádání. Jedním z důvodů pro tento postoj může být i to, že by si podle aktuálního průzkumu pro televize RTL a n-tv přišla jen na 12 procent hlasů, zatímco v říjnových volbách získala téměř 22 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám