Hlavní obsah

Z Ukrajiny uprchlo už přes 120 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Kyjev

Z Ukrajiny do Polska uprchlo od začátku ruské invaze tento týden už zhruba 100 000 lidí. Podle agentury Reuters to v sobotu novinářům řekl náměstek polského ministra vnitra Pawel Szefernaker.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polská pohraniční stráž pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny při jejich příjezdu do Polska na hraničním přechodu Korczowa.

Článek

Zástupkyně vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Kelly Clementsová v rozhovoru se CNN v noci na sobotu uvedla, že válka z Ukrajiny vyhnala tento týden do okolních zemí už přes 120 000 lidí, nejvíce právě do Polska.

V pátek odpoledne vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi sdělil, že za první necelé dva dny bojů uprchlo z Ukrajiny přes 50 000 lidí. Další tisíce míří do Moldavska, Rumunska, Maďarska a na Slovensko.

Rusové dosud neobsadili nic, co měli v plánu už první den, tvrdí Britové

Evropa

Většinou jde o ženy a děti, muži ve věku od 18 do 60 let musejí ve své vlasti zůstat a bojovat. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž nařídil mobilizaci.

Celkem UNHCR odhaduje, že by mohlo z Ukrajiny kvůli válce uprchnout až pět milionů lidí. „Pracujeme s odhady od jednoho do tří milionů (uprchlíků, kteří zamíří) do Polska... a scénářem s jedním až pěti miliony v součtu všech sousedících zemí,“ uvedla v pátek mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Shabia Mantoová.

Reklama

Výběr článků

Načítám