Hlavní obsah

Z paneláku v Prešově zbyla jen hromada sutin

Právo, Ivan Vilček
Prešov

Česká firma Cannoneer ve středu po třech dnech dokončila hlavní demoliční práce na 12patrovém obytném domě v Prešově na východě Slovenska. Ten před dvěma týdny poškodila exploze plynu a následný požár.

Foto: TV Markíza, .

Trosky zničeného obytného domu

Článek

Na místě zůstala malá část původní budovy a hromada sutin. K jejich odvozu hodlá město přistoupit v co nejkratší době, oznámil mluvčí prešovského magistrátu Vladimír Tomek. Město také dokončí demolici zbytku domu. v úterý padlo definitivní rozhodnutí, že dům půjde celý k zemi.

Výbuch si podle úřadů vyžádal osm lidských životů.

Demolici prováděla česká firma Cannoneer pomocí speciálního stroje. Původně se uvažovalo o rozebrání nejvyšších podlaží, které byly nejvíc poškozeny.

Záznam: Bourání části zdemolovaného domu v PrešověVideo: Markíza/tvnoviny.sk

Zatím není jasné, zda se na místě zničeného paneláků postaví nová bytovka. „Obyvatelé zničeného paneláku dostanou peníze ze sbírky. Pak se mohou rozhodnout, zda se složí a postaví nový bytový dům. Bude to na jejich rozhodnutí. Jsou vlastníky bytů, my nemůžeme rozhodovat za ně,“ řekla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Jednou z možností je postavení nového domu na stejném místě, kde jsou obyvatelé zároveň majiteli pozemku pod bytovým domem. Nebo se peníze rozdělí podle metrů čtverečních a každý si zajistí nové bydlení sám.

Panelák v Prešově jde k zemi. O majetek přijdou i lidé z nezničených bytů

Evropa

Někteří obyvatelé už nechtějí bydlet na stejném místě, kde došlo k tragédii. Jednou z nich je Ingrid Pelechová, která při neštěstí přišla o maminku. Její tělo se nenašlo. „Nechci se tam vrátit. Zůstala mi tam maminka. Nedovedu si představit, že bych tam bydlela. Chci jít úplně jinam,“ cituje Pelechovou deník Korzár. „Byla bych spokojena s tím, pokud by se peníze přerozdělily a každý půjde svou cestou,“ dodala.

Lidé posílají miliony

Na transparentním účtu města je 3,2 milionu eur (přes 81 milionů korun) a ještě k nim přibude 800 tisíc eur (přes 20 milionů korun) ze sbírky televize Joj. Z této částky se bude vyplácet 500 eurový příspěvek obyvatelům domu číslo 7 po dobu šesti měsíců a obyvatelům tlakovou vlnou poškozeného sousedního domu číslo 9 po dobu tří měsíců.

Lidé z výbuchem poničeného paneláku v Prešově nejspíš přijdou o domovy. Dům půjde k zemi celý, obává se statik

Evropa

Obyvatelům zbouraného domu bude vyplacen jednorázový příspěvek ve výši 10 tisíc eur (254 tisíc korun) na jeden byt, pro obyvatele devítky ve výši tři tisíce eur (přes 76 tisíc korun korun). Zbytek peněz bude rozdělen mezi obyvatele zbourané bytovky podle metrů čtverečních rozlohy původního bytu. „Finanční prostředky budou vyplaceny nejpozději do 29. února 2020,“ potvrdil mluvčí Prešova Vladimír Tomek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám