Hlavní obsah

Z mariupolských oceláren se podařilo evakuovat 100 civilistů, míří do Záporoží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Několik desítek civilistů se podařilo o víkendu evakuovat z areálu mariupolských oceláren Azovstal, kde se drží poslední ukrajinští obránci města. Evakuaci potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že prvních sto lidí už míří do Záporoží na území pod kontrolou vládních sil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí Azovstalu v sobotu opustilo 46 civilistů, tvrdí ruské ministerstvo obranyVideo: Reuters

 
Článek

„Rozběhla se evakuace civilistů z Azovstalu. První skupina asi sto lidí už míří na území pod naší kontrolou. Zítra dojedou do Záporoží,” uvedl Zelenskyj. Poděkoval zástupcům OSN, kteří na evakuaci dohlížejí.

Šéf skupiny ukrajinských vyjednavačů Davyd Arachmija uvedl, že v první evakuované skupině jsou ženy, děti a staří lidé. Uvedl, že jednání se účastnili zástupci OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Evakuaci civilistů z oceláren označil za klíčovou při návštěvě Moskvy a Kyjeva generální tajemník OSN António Guterres.

Ruská agentura TASS napsala, že v sobotu byly evakuovány dvě skupiny obyvatel a v neděli další asi čtyřicetičlenná, v níž bylo osm dětí a 14 žen. V neděli je odvážely tři autobusy.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Proruský separatista u autobusu, jímž byli evakuováni obyvatelé z Mariupolu do Bezimenného.

„Po nastolení klidu zbraní a otevření humanitárního koridoru 30. dubna opustily obytné budovy dvě skupiny obyvatel z domů přiléhajících k areálu Azovstalu. Během dne vyšlo 25 místních obyvatel. Po setmění využilo režimu klidu dalších 21 lidí, kteří byli odvezeni do obce Bezimenne,“ uvedla ruská vojenská správa.

Evakuovaní podle TASSu dostali ubytování, jídlo i ošetření. Doprovázeli je zástupci OSN.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Evakuovaní z oceláren Azovstal v uprchlickém táboře v Bezimenne

Evakuace pokračuje i v neděli. Podle městské rady byla v neděli možná evakuace obyvatel z Mariupolu do Záporoží, které je pod kontrolou kyjevské vlády.

„Dnes je možná evakuace civilistů z Mariupolu do Záporoží. Lidé se mají sejít v 16:00 v Port City,“ uvedla radnice. Vyzvala příbuzné lidí, kteří jsou ve městě, aby je informovali o možnosti evakuovat se.

V areálu oceláren je však více lidí. „Tři sta lidí, možná více, tam zůstává,“ uvedl svědek pro agenturu TASS. Podle ukrajinských údajů jich tam může být až tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám