Hlavní obsah

Vzdalujeme se od míru, kritizoval německý prezident Rusko, Čínu a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Ve světové politice je podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera patrná stále destruktivnější dynamika, kdy se rok od roku vzdalujeme od mezinárodní spolupráce směřující k míru. Steinmeier, podle něhož za to může i nacionalismus mocností, to v pátek řekl na úvod 56. mnichovské bezpečnostní konference. Konkrétně kritizoval Rusko, Čínu a Spojené státy.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier na mnichovské bezpečnostní konferenci (

Článek

„Rusko, ať už právem, nebo neprávem dotčené a odcizené, bez ohledu na mezinárodní právo anektovalo Krym. Učinilo vojenskou sílu a násilnou změnu hranic na evropském kontinentu znovu prostředkem politiky,” uvedl německý prezident.

Také Čína podle něj mezinárodní právo akceptuje selektivně, když nejde proti jejím zájmům: „Její počínání v Jihočínském moři znepokojuje sousedy v regionu. Její postup vůči menšinám ve vlastní zemi znepokojuje nás všechny,” řekl německý prezident.

„A náš nejbližší spojenec, Spojené státy americké, se za současné vlády zříkají i myšlenky mezinárodního společenství,” poznamenal Steinmeier s tím, že podle nynější americké vlády má každý své zájmy stavět nad zájmy všech ostatních. „Jako by se myslelo na všechny, když každý myslí na sebe. 'Great again' - a když je nutné, tak i na náklady sousedů a partnerů,” uvedl v narážce na volební slogan amerického prezidenta Donalda Trumpa udělat Americkou opět velkou.

Odklon od mezinárodního práva k právu silnějšího podle bývalého německého ministra zahraničí škodí všem. Jednak nás vrací do doby, kdy každý hledal svou bezpečnost na úkor druhých, což vede k nedůvěře, většímu zbrojení a tím k menší bezpečnosti. Za druhé brání tomu, aby mezinárodní společenství nacházelo společné a přesvědčivé odpovědi na otázky a problémy, které ani největší země nemohou řešit samy, jako jsou například klimatické změny. Ústup od mezinárodního k nacionálnímu tak podle Steinmeiera vede do slepé uličky, do temné doby.

Spolupráce ustupuje 

„Mezinárodní spolupráce už je roky v bezpříkladné recesi,” prohlásil v pátek šéf německé diplomacie Heiko Maas, který mluvil v podobném duchu. Ve světě se podle něj vytváří nový řád, který ale nemá nic společného s liberálními principy nebo principy právního státu.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Německý ministr zahraničí Heiko Maas na mnichovské bezpečnostní konferenci

Podle šéfa německé diplomacie Maase se obě strany - Evropa i USA - musejí ptát, jak to mohlo zajít tak daleko: „Už i ti poslední v Evropě pochopili, že musíme dělat více pro naši bezpečnost a stabilitu v okolí.”

O tom je přesvědčen i Steinmeier: „Evropa musí formulovat svou vlastní odpověď na obrovský posun sfér moci a vlivu, na nové politické a vojenské těžké váhy na mezinárodním jevišti.” Musí ale také vyřešit své vlastní problémy. „Když se dnes podíváme na Evropskou unii, tak vidíme hospodářskou divergenci, místo konvergence. Vidíme politické a stále více i ideologické příkopy,” řekl německý prezident.

Evropa, na jejíž úspěšné integraci už nemají zájem velké mocnosti, ale podle Steinmeiera nesmí selhat. Právě to je podle něj elementárním německým národním zájmem.

Reklama

Výběr článků

Načítám