Hlavní obsah

Vývoj na Ukrajině: Severodoněck stále vzdoruje, Rusové ho chtějí odříznout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská armáda v noci na neděli informovala, že se jí podařilo za posledních 24 hodin ve východním Donbase odrazit devět výpadů ruské armády. Zejména v Luhanské oblasti ale zůstává situace z hlediska ukrajinských obránců kritická. Ruské jednotky pokračují v dobývání Severodoněcku a samotného Luhansku – posledních dvou měst, která odolávají.

Foto: Profimedia.cz

Luhanská oblast se brání z posledních sil.

Článek

Místní představitelé podle serveru The Independent a dalších zdrojů v sobotu informovali, že Ukrajinci získali zpět pod svou kontrolu asi pětinu Severodoněcku. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v sobotu v rozhovoru pro ukrajinskou televizi řekl, že obráncům města podařilo upevnit pozice v opěrných bodech a na několika místech dokonce Rusy zatlačit zpět.

Rusové naopak informují o postupu kupředu. Přicházejí také zprávy o tom, že útočí na mosty přes řeku Severní Doněc, aby tak ukrajinské obránce odřízli od zásobování a přísun čerstvých sil z týlu.

Prvních 100 dní invaze.

Fakticky je situace podle dostupných informací taková, že se pohyb ruských vojsk zpomalil a až na dílčí pohyby zůstává frontová linie v posledních dnech na zhruba stejné úrovni. Luhanskou oblast Rusové už téměř dobyli, Doněcká zatím vzdoruje lépe.

Dokud se nestáhnou, nemá smysl vyjednávat, zopakoval Kyjev

Válka na Ukrajině

V noci na neděli zřejmě Rusové po delší době zaútočili i v Kyjevě, odkud se dříve stáhli. Starosta města Vitalij Kličko na sociální síti Telegram informoval o pěti raketových útocích, po kterých začal z ukrajinského hlavního města stoupat hustý dým. V nemocnici měl skončit nejméně jeden člověk.

Na Kyjev dopadaly ráno rakety

Válka na Ukrajině

Rušno je o víkendu také diplomatickém poli. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se naposledy ostře ohradil proti výroku francouzského prezidenta Emanuela Macrona, že není radno Rusko ponížit, že je mu naopak třeba nechat únikovou cestu ze současné krize. Kuleba mu vzkázal, že podobnými výroky Francie ponižuje sama sebe.

Podle Macrona Putin invazí udělal historickou chybu a nyní je v izolaci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám