Hlavní obsah

Vytvořme z uprchlíků armádu, která si osvobodí Sýrii, navrhl polský ministr

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Evropy přišlo v poslední době několik stovek tisíc mladých Syřanů, ze kterých by bylo možné vytvořit armádu bojující za osvobození jejich vlasti a dát jim tak najevo, že to za ně nikdo jiný neudělá. V rozhovoru pro polskou televizi TVP to uvedl polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Uprchlickou krizi je třeba vyřešit tam, kde k ní došlo. Tedy v jejich vlasti – Sýrii. Vojenskou cestou a bez přímé účasti Evropy,” zdůraznil  Waszczykowski.

Zároveň dodal, že si neumí představit „vyslání našich vojáků do Sýrie, zatímco tisíce uprchlíků z této země na Unter den Linden v Berlíně či na jiných místech budou popíjet kávu a sledovat, jak bojujeme za jejich bezpečnost”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nikdo nežádá, zdůraznil ministr, aby v Sýrii bojovaly ženy a děti. „Avšak desítky tisíc Syřanů, kteří po přeplutí k řeckým břehům a opuštění člunů nežádají jídlo, pití či oblečení, ale ptají se, kde si mohou dobít mobil, by mohli –  s naší pomocí – osvobodit svoji vlast,” navrhl polský ministr.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski

Zároveň připomněl, že vytvoření bojových jednotek v zahraničí by nebylo novinkou. „I z Poláků kdysi v daleké cizině vytvářeli jednotky, které potom bojovaly za svobodu svojí vlasti.”

Witold Waszczykowski je ministrem nové polské vlády od pondělního poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám