Hlavní obsah

Vytlačili jsme Rusy z Azovstalu, tvrdí Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinským vojákům se podařilo vytlačit ruské síly z ocelárny Azovstal v Mariupolu. Oznámil to ve čtvrtek poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Tuhé boje podle něj nadále pokračují, uvedla agentura Unian.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská televize odvysílala záběry z dobývání AzovstaluVideo: AP

 
Článek

„Ruské jednotky ve středu vstoupily na území Azovstalu, ale našimi obránci byly zatlačeny zpět,“ řekl Arestovyč.

První informace o tom, že ruští vojáci pronikli do oceláren, se objevily ve středu večer, a to i na ukrajinských serverech. Ukrajinska pravda napsala, že s ukrajinskými bojovníky dokonce neexistuje žádné spojení.

Rusové se dostali do Azovstalu

Válka na Ukrajině

Arestovyč ještě ve středu uváděl, že zprávy o proniknutí ruských jednotek do oceláren je třeba ověřit.

Kreml ve čtvrtek odmítl, že by ruští vojáci útočili na areál ocelárny, kde se dál brání ukrajinští vojáci a civilisté. Mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury TASS uvedl, že nadále platí předchozí rozkaz prezidenta Vladimira Putina, podle kterého nemají ruští vojáci na Azovstal útočit.

Rusové zahájili další útok na Azovstal

Evropa

Putin už v dubnu nařídil, aby jeho armáda raději zbývající ukrajinské obránce v ocelárnách zablokovala.

Zástupce velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar ve čtvrtek na Telegramu vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vyjednal evakuaci civilistů a postaral se o zraněné vojáky. Svůj vzkaz začínal slovy: „Je to již třetí den, co nepřítel vnikl na území Azovstalu. Pokračují krvavé boje.“

Reklama

Výběr článků

Načítám