Hlavní obsah

Vydržíme už jen několik dní. Obránci Mariupolu prosí o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko stanovilo nový termín, do něhož se mají vzdát obránci Mariupolu, když dva předchozí nevyužili. Nyní mají složit zbraně do středy 14:00 moskevského času. Velitel z Mariupolu varoval, že obránci města vydrží už jen dny či hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktuální záběry z MariupoluVideo: Reuters

 
Článek

Vojáky v Mariupolu lze ještě zachránit dvěma způsoby, uvedl velitel 36. samostatné brigády bojující ve městě Serhij Volynskij. Jednou možností je rychlý protiútok za použití těžké techniky, který by vyžadoval nadvládu ve vzduchu a dělostřeleckou převahu. Druhou možností je diplomatické řešení, kdy by se pod mezinárodní kontrolou zajistil odchod obránců i civilistů z města.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank doněckých separatistů u Mariupolu

„Obracíme se na světové lídry a prosíme je, aby nám pomohli (...) a přepravili nás na území třetí země,“ zdůraznil velitel. Dodal, že město je zničeno.

Obránci dostali od Ruska další ultimátum. „Ruské ozbrojené síly čistě na humanitárních principech znovu nabídly bojovníkům nacionalistických praporů a zahraničním žoldnéřům, aby ukončili svoje vojenské operace do 20. dubna 14:00 moskevského času,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury Reuters.

Ocelárny Azovstal jsou podle místního velitele zcela zničené

Válka na Ukrajině

Ministerstvo dodalo, že v úterý nabídku nikdo z obránců nepřijal. Ani ve středu zřejmě nebude výsledek nabídky jiný.

Podle ukrajinského generálního štábu se ruské jednotky a jimi podporované oddíly doněckých separatistů soustřeďují právě na dobytí Mariupolu, kde je vázáno značné množství ruských sil. Uvádí se, že v případě jeho pádu by se Rusku uvolnilo deset až dvacet taktických uskupení velikosti praporu.

FOTO: Téměř dobytý Mariupol

Válka na Ukrajině

Mariupolská radnice potvrdila, že se Rusům navzdory nasazení početných sil zatím nepodařilo ovládnout areál železáren, kde se ukrývá taktéž mnoho civilistů. Varovala, že Rusko srovná železárny se zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám