Hlavní obsah

Vraždění civilistů v Iráku? Británii hrozí vyšetřování kvůli válečným zločinům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mezinárodní trestní soud (ICC) bere vážně informace, že se britští vojáci snažili utajit vraždění civilistů v Iráku a v Afghánistánu, o kterém informoval pořad BBC Panorama. Pokud by soud zahájil vyšetřování, bylo by to poprvé, kdy by se dotýkalo britské armády. Britské ministerstvo obrany sdělilo, že s ICC plně spolupracuje, obvinění ale označilo za nepodložené.

Foto: Profimedia.cz

Britští vojáci v Basře

Článek

ICC uvedl, že provede nezávislé prověření informací z dokumentu BBC. Pokud by dospěl k závěru, že vláda chránila vojáky před stíháním, zahájil by trestní stíhání. Soud už dříve dospěl k závěru, že existují věrohodné důkazy, že se britští vojáci dopustili v Iráku válečných zločinů. Většina se týkala špatného zacházení se zajatci.

Nejznámější je případ zaměstnance hotelu v Basře Báhy Músy, který byl bit, mučen a zabit britskými vojáky. Z válečných zločinů byli obviněni tři vojáci z Královnina lancashirského pluku. Jen jeden byl však odsouzen za válečné zločiny - desátník Donald Payne dostal za válečný zločin proti lidskosti rok vězení.

Britský doktor přišel o praxi kvůli umučenému iráckému zajatci

Evropa

Músa zemřel 15. září 2003 v táboře u Basry na jihu Iráku. Pitva odhalila na jeho těle 93 zranění včetně zlomeného nosu, zlomených žeber a mnoha podlitin. Vojáci recepčního považovali za vzbouřence.

Detektivové z týmu IHAT řešícího starší obvinění ze zločinů v Iráku spáchaných britskými vojáky během okupace země uvedli, že zjistili široce rozšířené zneužívání a mučení na britské základně v Basře, k němuž došlo tři měsíce před smrtí Músy. Zaměřili se na případy úmrtí dvou mužů, kteří zemřeli v rozmezí týdne v květnu 2003. Ministerstvo obrany přiznalo, že šlo o nevinné civilisty.

Britští vojáci při výsleších Iráčanů běžně uplatňovali zakázané mučení

Blízký a Střední východ

Tým IHAT shromáždil výpovědi britských vojáků i zaměstnanců armády, kteří popisovali mučení obětí, než byly nalezeny mrtvé s pytli ovázanými okolo hlavy. Britští vojenští prokurátoři ale v létě rozhodli, že v souvislosti s jejich smrtí se nikdo nebude stíhat.

„Ministerstvo obrany nemá zájem stíhat žádného vojáka jakékoli hodnosti,“ řekl BBC jeden z detektivů IHAT.

Když případ viděl vrchní prokurátor lord Macdonald, byl rozhodnutím šokován. „Myslím, že je celkem zřejmé, že tito muži byli před smrtí fyzicky týráni,“ uvedl k obětem.

Střelba na sedící děti

Mezi kontroverzními případy je zmíněno i zastřelení iráckého policisty v Basře, který zrovna vycházel ze svého domu. Případ vyšetřoval major Christopher Suss-Francksen, který uvedl, že palba byla oprávněná, protože jiný voják dosvědčil, že Iráčan střílel jako první. Svědek ale týmu IHAT řekl, že střelbu neviděl a slyšel jen jednu ránu.

Další sporné případy se týkají nočních razií v Afghánistánu. Sporný je zásah v roce 2012 v Loj Baghu, kde byli zastřeleni 20letý muž, jeho 17letý bratr a dvě děti ve věku 12 a 14 let. Podle výpovědi příbuzných pili čaj, když je vojáci střelili do hlav. Británie uvedla, že podezírala děti ze spolupráce s Tálibánem a dvě starší oběti, že byly veliteli.

Mučení, znásilňování a vraždy zajatců v bitvě o Mosul. Elitní jednotky čelí podezření

Blízký a Střední východ

V roce 2014 byla podniknuta operace Northmoor, která měla zjistit, zda se britští vojáci nedopustili v Afghánistánu válečných zločinů. Jeden z vojáků tehdy tvrdil, že nešlo o britskou akci, ale o razii afghánských speciálních sil. Pak se ukázalo, že lhal v obavách, aby nebyl stíhán. Hájil se také tím, že střílel, protože na něj mířili, jenomže se ukázalo, že vstřely jsou u paty zdi, což ukazuje, že stojící střelec pálil na lidi sedící na zemi. I když měl být stíhán voják i velitel, stíhání nebylo nikdy zahájeno.

O nových zjištěních informovaly stanice BBC a nedělník Sunday Times.

Britské ministerstvo obrany sdělilo, že všechny vojenské operace jsou vedené v souladu se zákonem a že se obvinění pečlivě vyšetřovala. Nad případem si umylo ruce: „Vyšetřování a rozhodnutí o stíhání jsou zcela nezávislá na ministerstvu obrany, dělají se na základě právní porady a pod dohledem zvnějšku. Po pečlivém zvážení zmiňovaných případů se nezávislý Úřad služební prokuratury rozhodl je nestíhat.“

Britský ministr zahraničí Dominic Raab řekl v neděli BBC, že byla prozkoumána „všechna obvinění postavená na důkazech“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám