Hlavní obsah

Volba je na panu Putinovi, vzkázal Obama do Moskvy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bude-li Rusko pokračovat v nastoleném kurzu vůči Ukrajině, Spojené státy a Evropská unie jsou připraveny rozšířit sankce na celá odvětví ruské ekonomiky, i když by to mělo dopad na hospodářství po celém světě. Doufají ale, že na ně nedojde. V úterý to v Haagu prohlásil americký prezident Barack Obama. Podle něj záleží na hlavě Ruské federace Vladimiru Putinovi.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Nemyslím, že by to byla dobrá volba pro pana Putina, ale ta volba je na něm,“ prohlásil Obama a doplnil, že doufá v diplomatické řešení krize na Ukrajině. Americký prezident zopakoval, že mezinárodní společenství neuznává anexi Krymu Ruskem.

Podle Obamy si musí o svém osudu rozhodovat sami Ukrajinci, přičemž je jasné, že Ukrajina bude mít vždycky úzké vztahy s Ruskem, protože na něj má historické vazby. Západ se ale „obává toho, co bude Rusko dál dělat“.

Nebojí se dalšího kroku

„Proto konzultujeme možnou podobu budoucích sankcí, pokud by Rusko zašlo dál,“ vysvětlil Obama. Sankce by podle mohly postihnout odvětví ruské energetiky, financí, prodeje zbraní a obchodu mezi Ruskem, USA a Evropou.

Připustil, že by to mělo dopad na hospodářství celého světa, ale obzvláště tvrdě by to postihlo Rusko. Obama upozornil, že navzdory možným ztrátám jsou USA a EU v této věci zajedno. „Přejeme si řešit věc diplomaticky, ale nebojíme se dalšího kroku,“ uvedl.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Podle Obamy je také důležité, aby na Ukrajině proběhly spravedlivé volby a nová vláda začala řešit naléhavé problémy země včetně její hrozivé ekonomické situace, v níž by měl vypomoci  Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Související články

Obama: Referendum na Krymu je porušením práva

Referendum na Krymu, které tamní samospráva plánuje uskutečnit už za deset dní, by porušovalo mezinárodní právo a odporovalo ukrajinské ústavě. Prohlásil to ve...

Výběr článků

Načítám