Hlavní obsah

Vítejte v pekle! V německé veřejné dopravě vypukl s levnými jízdenkami chaos

Vítejte v dopravním pekle, pod tímto titulkem popisuje list Der Tagesspiegel situaci v německé veřejné dopravě poté, co místní vláda umožnila od 1. června do konce srpna nákup měsíční jízdenky v ceně devíti eur (225 korun) pro vlaky, autobusy a síť MHD. Prodloužený víkend svatodušních svátků se stal prvním zátěžovým testem. A výsledek skutečně mnohdy připomínal peklo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přeplněné vlaky v NěmeckuVideo: Reuters

 
Článek

Přeplněné vlaky, zpoždění, zácpy na nádražích. A to chaos způsobil pouze prodloužený víkend, píše server SWR3. Rostou tak obavy, že německá veřejná doprava nezvládne situaci s levnými měsíčními jízdenkami během prázdninových měsíců.

Ačkoli německé dráhy Deutsche Bahn posílily vlaková spojení, stejně to nestačilo a železnice nebyla schopná se v některých oblastech vyrovnat s návalem cestujících. Provoz kolem letnic je běžně zvýšený, ovšem levné jízdenky a drahý benzín způsobily, že lidé vsadili na veřejnou dopravu ještě více.

Získat místo k sezení byl luxus. Některé vlaky byly tak přeplněné, že mohli být cestující rádi, když se do vagónu vůbec nedostali. Tyto situace popisoval vlakový operátor Go-Ahead pro Bádensko-Württembersko. Podobné situace se ale odehrávaly i na dalších místech, například v Berlíně, Bavorsku či Hamburku.

Od 1. června je možné městskou dopravou a regionálními vlaky a autobusy v Německu jezdit za jednotnou měsíční cenu devět eur. Na dorovnání výpadku příjmů za jízdné vyčlenila vláda 2,5 miliardy eur (61,9 miliardy Kč).

Nejdramatičtější situaci zažívali lidé cestující k Baltskému moři, řekl Karl-Peter Naumann ze sdružení cestujících Pro Bahn.

Navíc ti, kteří chtěli jet z Hamburku či Brém na prodloužený víkend k moři, si s sebou nemohli brát kola. Se stejným omezením se setkali také cestující ve Šlesvicku-Holštýnsku.

V regionálním expresu z Berlína k Baltskému moři se v sobotu ráno nebyla průvodčí schopná probojovat přes masu lidí. Lezla přes děti, kufry a malé psy. Přežít cestu bylo náročné i pro samotné cestující, když vlhkost dosahovala téměř 100 procent, píše server Tagesspiegel.

A nejen to. V sobotu ráno musel například první vlak na Rostock zastavit v Kratzeburgu v Meklenbursku-Předním Pomořansku kvůli poruše dveří, píše server Berliner Morgenpost. Vlak byl tak přeplněný, že se personál nemohl dostat k rozvaděči.

Extrémní množství pasažérů také zpožďovalo spoje. Logicky – čím více lidí vystupuje a nastupuje, tím déle to trvá, podotýká server. Kromě toho i na německé železnici se staví a často jsou spoje odkláněny či musejí dát přednost mezinárodním rychlíkům.

Foto: Profimedia.cz

Tak vypadalo nádraží v Hamburku o letnicích.

Ze situace šíleli zejména ti, kteří museli v sobotu do práce, nikoliv na výlet. Mezi Karlsruhe a Heidelbergem to vypadalo tak, že snad celý region se dal do pohybu a všichni chtěli jet vlakem. Ranní spoje byly tak plné, že od Sandhausenu nemohli nastoupit žádní cestující. „Musím jít do práce,“ volala žena, jež se vmáčkla do vozu.

Na každé stanici trvalo dobu, než se vlak znovu rozjel.

Pankáči dobyli Sylt, baštu smetánky

Nevšední zájem o laciné cestování se promítl do přeplněných vlaků především tam, kde mířily do vyhlášených turistických letovisek. „Levněji už to nejde,“ líčil na kameru webu Focus.de uprostřed Westerlandu, centra ostrova Sylt, dobromyslný pankáč.

Na ostrov, který je vyhlášenou adresou německých slavných a bohatých, dorazilo přibližně 50 až 80 pankáčů. „Shromáždili se zde v houfech. Párty, pití, bujarý život. Jízdenka za 9 eur jim umožní výlet, který by jinak pravděpodobně nikdy neuskutečnili,“ sdělila televize ZDF.

Starosta Syltu Nikolas Häckel (bez stranické příslušnosti) v sobotu uvedl, že ostrov je pouze přeplněn a situace zůstává uvolněná. Také policejní mluvčí v neděli sdělil, že ani v noci se neodehrály žádné větší operace, jen skupina pankáčů byla „trochu hlučná, ale to nebylo nic zvláštního“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám