Hlavní obsah

Visa a Mastercard ukončily působení v Rusku

Novinky,

Společnosti Visa a Mastercard ukončily své působení v Rusku. Několika ruským finančním institucím zabránily, aby tyto karty mohli jejich klienti používat. V Rusku nebude možné vybírat z bankomatů nebo platit těmito kartami vydanými mimo Ruskou federaci.

Foto: archiv, Právo

Článek

Společnost Visa, která vydává stejnojmenné platební karty, v sobotu oznámila, že končí své působení v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. Visa karty vydané bankami mimo Rusko nebude možné v Rusku používat.

Visa dodala, že pracuje se svými partnery a klienty, aby bylo možné ukončit všechny transakce během několika dní.

Visa už v pondělí avizovala, že podnikne kroky, aby splnila americké sankce vyhlášené na Rusko. Totéž oznámila i společnost Mastercard. Loni přitom 4 procenta příjmů měl Mastercard z operací spojených s Ruskem. Firma také v prohlášení uvedla: „Nedělalo se nám to rozhodnutí snadno. Mastercard působí v Rusku přes 25 let.“

Obě společnosti se také rozhodly věnovat po dvou milionech dolarů (v přepočtu 47 milionů korun) na humanitární pomoc Ukrajině.

Největší ruská banka Sberbank podle agentury TASS uvedla, že rozhodnutí společností Visa a Mastercard o omezení svého působení v Rusku neovlivní fungování karet vydaných tímto finančním ústavem uvnitř Ruska.

"Všechny karty zákazníků Sberbank budou fungovat, bude možné s nimi uskutečňovat operace na území Ruska - vybírat hotovost, převádět peníze podle čísla karty i platit jak v kamenných, tak v ruských internetových obchodech," oznámila banka.

Reklama

Výběr článků

Načítám