Hlavní obsah

Ví Harry, co dělá? Expert na britský panovnický dvůr si není jistý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsem přesvědčen o tom, že Harry přesně ví, co dělá, když se rozhodl se svou ženou Meghan odtrhnout od královské rodiny. Tvrdí to v rozsáhlém rozhovoru pro server týdeníku Focus Hug Vickers, britský historik se specializací na monarchii. Je přesvědčen, že Harry není aktivní a spíše plní nápady a přání své ženy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Harry se poprvé po rozkolu v královské rodině objevil na veřejnosti při plnění královských povinnostíVideo: Reuters

 
Článek

„Jejich oznámení o vyčlenění se z královské rodiny bez jakékoliv předchozí konzultace bylo pro každého překvapením, pro téměř 94letou královnu to byl samozřejmě šok,“ tvrdí Vickers vzhledem k tomu, že Harry je podle jeho slov jejím nejmilejším vnukem.

Historik přiznává, že se ohledně Meghan mýlil. „Myslel jsem, že je velmi inteligentní a odpovědná. Zřejmě měla mít více času na to, aby se připravila na svou roli. Tušil jsem, že se jednou bude chtít vrátit do Kalifornie ke své práci, ale nečekal jsem, že to půjde tak rychle. Je vdaná teprve rok a půl,“ tvrdí historik.

Varuje, že se Harry i Meghan pouští do nebezpečných vod, ale zřejmě si sami neumějí představit, jak komplikované to všechno bude. Žijí například v usedlosti Frogmore Cottage na pozemcích hradu Windsor, asi 40 kilometrů západně od Londýna. Dům byl nákladně renovován za 2,7 milionu eur (v přepočtu 69 milionů korun). Oba tvrdí, že by tam chtěli i nadále žít. Kdo bude provoz domu platit? Navíc je na pozemcích královské rodiny. Náklady na rekonstrukci platili britští daňoví poplatníci, vybavení financoval princ Charles.

Alžběta II. kývla na Harryho a Meghaninu nezávislost: „Chápu jejich přání žít jako rodina”

Evropa

„Nebylo by vhodné, aby užívali svých titulů a s tím spojených výhod a současně neplnili královské povinnosti,“ tvrdí historik.

Jejich nápadem žít částečně v Kanadě není úplně nadšen ani kanadský premiér Justin Trudeau. „Většina Kanaďanů je nadšena vyhlídkou na to, že by zde byla část královské rodiny a myšlenku podporuje. Ale pořád je zde mnoho otázek a nejasností, spojených například s náklady a platbami za ně, které se musejí ještě dořešit,“ uvedl Trudeau v pořadu Global News kanadské televize.

Bál jsem se, že se Meghan zhroutí, vysvětlil Harry nečekané rozhodnutí odejít „do civilu”

Evropa

Historik tvrdí, že Harry s Meghan jsou velmi nestálí a nevyzpytatelní. „Jejich činy a kroky jsou velmi vrtkavé a lidé by toho mohli mít v budoucnu dost,“ dodal. Je přesvědčen, že Harry v celé záležitosti není příliš aktivní a jen se snaží vyhovět své ženě. „Je jí uchvácen, a proto jedná tak, jak chce ona. Jen doufám, že ví, co dělá,“ řekl.

V Kanadě nejsou vítáni, napsal deník o Harrym a Meghan

Amerika

Vickers se obává, že odtržením od královské rodiny komplikují život i svému synovi. „To dítě nebude vědět, kdo je, a zkomplikují se mu příbuzenské vztahy. V tuto chvíli nikdo netuší, co bude, když se například králem stane jeho dědeček princ Charles nebo strýc William. Dítě se automaticky dostane do přímé nástupnické linie. Bude mít šanci se vídat se svými bratranci a sestřenicemi a dalšími příbuznými,“ uzavřel historik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám