Hlavní obsah

Věznici s ukrajinskými zajatci v Olenivce nechali Rusové explodovat. Máme důkazy, tvrdí Kyjev

– Kyjev

Věznice v okupované Olenivce na Donbasu, kde při výbuchu v noci na pátek zahynulo přes 50 ukrajinských válečných zajatců, nebyla zasažena raketou, ale explodovala zevnitř, tvrdí Ukrajina. Popírá tak tvrzení Moskvy, že zařízení zasáhla ukrajinská střela. Kyjev uvádí, že pro svou verzi může poskytnout důkazy, uvedla v pátek Ukrajinska pravda.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Následky výbuchu v nápravném zařízení v Olenivce na Donbasu

Článek

Moskva tvrdí, že ukrajinská armáda zasáhla věznici v obci Olenivka (rusky Jelenovka) střelou z raketometu HIMARS. Kyjev to prý učinil proto, aby odradil ukrajinské vojáky, aby se vzdávali, a zabránil zajatcům z pluku Azov podat svědectví. Ukrajina to popírá, a naopak viní Rusy z toho, že barák se zajatci sami zlikvidovali, aby zakryli stopy po popravách a mučení.

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) v pátek zveřejnila zachycené telefonické rozhovory, v nichž sami ruští separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky potvrzují, že za výbuch v Olenivce jsou zodpovědné ruské jednotky.

„SBU má k dispozici několik takových zvukových záznamů. Všechny budou zařazeny jako důkazy v příslušném trestním řízení,“ uvedla s odkazem na SBU Ukrajinska pravda.

Nebyla to raketa, ale výbušniny zevnitř

Bezpečnostní služba zachycené telefonáty zveřejnila na kanálu YouTube. SBU upozorňuje, že ze zachyceného telefonátu vyplývá, že nikdo z očitých svědků neviděl letět směrem k věznici žádnou raketu a neozvalo se ani charakteristické pískání.

Z videí z místa tragédie je navíc zřejmé, že na některých budovách jsou neporušená okna, což by naznačovalo výbuch uvnitř ubikace se zajatci pluku Azov, jejíž stěny ochránily okolní stavby od tlakové vlny.

Zachycený rozhovor naopak potvrzuje, že Rusové sami v detenčním zařízení instalovali své raketomety Grad, z nichž ostřelovali území ovládané Ukrajinci, a čekali na odvetný úder. Samotní bojovníci DNR pak přiznávají, že žádné ostřelování z druhé strany nepřišlo.

Azov hrozí odvetou

„Rozsah a rychlost ruské informační kampaně naznačují, že šlo o přesně naplánovanou a organizovanou akci. Víme, že někteří ze zajatých obránců byli několik dní před zločinem převezeni do budovy, kde došlo k útoku,“ upozornil poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, podle něhož se případem bude zabývat generální prokuratura.

„Bez ohledu na to, jaké nesmysly si nepřítel vymyslí, aby se ospravedlnil, je každému zřejmé, že z úmyslného zabíjení ukrajinských zajatců lze vinit Ruskou federaci,“ řekl šéf SBU Vasyl Maljuk.

Ukrajinci ostřelovali věznici se zajatci z pluku Azov, tvrdí separatisté

Evropa

Ve věznici byli drženi někdejší obránci mariupolských železáren a oceláren Azovstal, mezi nimi také vojáci ukrajinského pluku Azov. Jeho zakladatel Andrij Bileckyj na Telegramu vyhlásil hon na všechny, kdo se podíleli na masové vraždě zajatců v Olenivce.

„Rusko nás nemohlo porazit v boji, tak se nás snaží zničit zradou. Jménem jednotek Azov vyhlašuji hon na všechny zapojené do masové vraždy. Kdekoli se schováte, najdeme vás a vyhladíme,“ vzkázal.

Reklama

Výběr článků

Načítám