Hlavní obsah

Ukrajinci ostřelovali věznici se zajatci z pluku Azov, tvrdí separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda při ostřelování území, které ovládají separatisté z Doněcké lidové republiky, měli zasáhnout věznici ve vesnici Jelenovce, píše agentura TASS s odvoláním na představitele Doněcké republiky. Ve věznici jsou zadržováni také příslušníci pluku Azov, připomněla stanice BBC. Kyjev nařčení odmítá, Rusko se podle něj jen snaží krýt vlastní vraždění vězňů.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Odpálení rakety HIMARS.

Článek

„V noci ukrajinská armáda zasáhla, pravděpodobně (ze systémů) HIMARS, věznici v Jelenovce. Přímý zásah do kasáren se zajatci. Výsledkem je v tuto chvíli 40 mrtvých, 130 zraněných,“ prohlásil náměstek ministra informací Doněcké lidové republiky Daniil Bezsonov.

Počty mrtvých a raněných se postupně měnily s tím, jak se prohledávaly a odklízely trosky. Poslední čísla hovoří o 53 obětech a 75 zraněných.

Rusové ukradli loď a používají ji jako přívoz přes Dněpr

Válka na Ukrajině

Podle Bezsonova se ukrajinská armáda zaměřila na kasárna, kde jsou drženy zajaté bezpečnostní síly ozbrojených sil Ukrajiny. Vůdce separatistické Doněcké republiky Denis Pušilin uvedl, že ve věznici bylo celkem 193 osob.

Kyjev útok popřel a naopak z něj viní ruské síly. Rusko se tak podle něj snaží Ukrajinu obvinit z válečných zločinů a zároveň skrýt mučení a vraždy vězňů. Tvrzení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Proruští separatisté se chystají soudit stovky ukrajinských zajatců, hlavně z pluku Azov

Evropa

Obránci Azovstalu se dostali do zajetí v květnu, kdy se po dlouhých a těžkých bojích vzdali. Separatisté mezitím avizovali, že chtějí příslušníky ukrajinského pluku Azov a dalších ukrajinských jednotek postavit před soud kvůli údajným válečným zločinům. Mnozí Ukrajinci členy pluku Azov uctívají jako hrdiny, Moskva je vykresluje jako neonacisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám