Hlavní obsah

Velitelé ztrácí po explozích na Krymu důvěru Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kyjev

Po několika explozích u ruských vojenských základen na Krymu zřejmě ruští velitelé ztrácejí důvěru, uvedli analytici z Institutu pro výzkum války (ISW). Upozorňují, že ve středu došlo k výměně velitelů Černomořské flotily.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják v okupovaném Chersonu

Článek

Viceadmirál Viktor Sokolov nahradil v pozici velitele flotily Igora Osipova, upozornily ruské zdroje.

Nedávné údery na ruské základny, spojené především s ukrajinskými partyzány, pravděpodobně uvedly ruské síly do vysoké pohotovosti a vedly k restrukturalizaci vedení i logistiky ruské armády, uvedl ISW. Cílem změny je zmírnit dopad dalších úderů.

Na Charkov dopadlo pět ruských raket. Zemřeli dva lidé včetně dítěte

Evropa

Ukrajinská rozvědka již ve středu oznámila, že Rusové přemisťují desítky letadel rozmístěných na předsunutých letištích na Krymu do základen, které jsou umístěny hlouběji na Krymském poloostrově a pevninském Rusku.

Kreml také zvýšil aktivitu v ruském mediálním prostoru, kde jsou teď útoky na základny častěji spojovány s terorismem. Podle ISW nastolil Kreml tento narativ z důvodu, aby odklonil diskuse o ruském porušování mezinárodního práva a výzvách některých západních států, které označují zemi za státního sponzora terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám