Hlavní obsah

Ukrajinci zasáhli další ruskou loď, její prudký manévr zachytila kamera

Oděsa
Aktualizováno

Ukrajinské síly poškodily v Černém moři logistickou podpůrnou loď ruského námořnictva, uvedl ve čtvrtek mluvčí vojenské správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk. Plavidlo, které je v plamenech, zasáhla podle dřívějších informací ukrajinská střela, napsala agentura Unian. Rusko ztrátu nepotvrdilo. Společnost Maxar ale zveřejnila záběr lodi manévrující před přilétající střelou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní snímky Hadího ostrova a ruské lodi u nějVideo: Maxar Technologies, Reuters

 
Článek

„V důsledku akce našeho námořnictva začala hořet podpůrná loď Vsevolod Bobrov, jedna z nejnovějších v ruské flotile,“ uvedl Bratčuk, podle kterého je loď tažena k přístavu Sevastopol. Informace ale zatím není ověřená. Plavidlo bylo podle něj zasaženo u Hadího ostrova, který se nachází v ukrajinských vodách Černého moře nedaleko hranic s Rumunskem.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr manévrující ruské lodi třídy Serna a kouřovou stopu útočící střely.

Podle Unianu k Hadímu ostrovu, kde se nedávno mezi jednotkami Kyjeva a Moskvy opět rozhořely boje, loď vezla posily, včetně systémů protivzdušné obrany.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Víceúčelové plavidlo Vsevolod Bobrov dlouhé 95 metrů a široké 22 metrů je určené pro dopravu nákladů, záchranné operace i jako remorkér.

Podobně se vyjádřil na sociálních sítích i bezpečnostní poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko.

Rusové mlčí, satelit ukazuje manévry lodi 

Ruské úřady žádný incident na moři neohlásily a informaci nelze nezávisle ověřit. Potopení ale nebyla schopna serveru NV potvrdit ani mluvčí velitelství Jih Natalija Humeňuková, pod které oblast Hadího ostrova patří.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Záběr celého útoku na loď třídy Serna u Hadího ostrova

Společnost Maxar, která zveřejňuje satelitní fotografie, v pátek zveřejnila čtvrteční záběr, na kterém je vidět, jak ruská loď prudce manévruje před přilétající střelou, jež za sebou zanechává kouřovou stopu. Není z něj ale jasný výsledek útoku.

Foto: ČTK/AP

Záběry na potopenou loď třídy Serna vedle další u břehu Hadího ostrova

Maxar ale uvedl, že jde o menší výsadkovou loď Serna (Projekt 11770). Podle specializovaného webu Oryx monitorujícího podle fotografií a videí ztráty ruské techniky ztratili Rusové už čtyři lodě třídy Serna a další byla poškozena.

Poslední měla být zasažena z dronu Bayraktar TB 2 a na její palubě byl systém protivzdušné obrany Tor.

Loď Vselovod Bobrov byla do služby nasazena loni v srpnu, jde o teprve druhé plavidlo třídy Elburs (Projekt 23120). Víceúčelové plavidlo dlouhé 95 metrů a široké 22 metrů je určené pro dopravu nákladů včetně munice a vody, záchranné operace i jako remorkér a má trup odolný ledu.

Výsadkové lodě Serna ničí bayraktary 

Na konci minulého týdne oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany, že byla zasažena u Hadího ostrova o něco menší výsadková loď řady Serna (Projekt 11770).

.

U Hadího ostrova byly z dronů Bayraktar minulý týden také zasaženy dvě hlídkové lodě řady 03160 (Raptor).

Potopení křižníku Moskva: Rusko poprvé přiznalo ztráty

Válka na Ukrajině

Rusko v posledních dnech posiluje své pozice u Hadího ostrova. Podle velitelství Jih na jihu podnikli ukrajinští obránci za 24 hodin přes sto útoků na nepřátelské pozice, přičemž vyřadili z boje 57 okupantů a zničili přes 60 kusů vojenské techniky. Rusové ale ostřelovali z děla a raketometů Mykolajivskou oblast.

Ukrajinská média minulý týden informovala o zasažení ruské fregaty. Kreml následně uvedl, že o poškození ruské lodi v Černém moři nemá informace.

Kyjev také uvádí, že v dubnu zasáhl protilodní střelou Neptun ruský křižník Moskva. Ten se následně potopil, jak potvrdilo i Rusko – podle tamních úřadů ale potopení předcházel výbuch munice a požár.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám