Hlavní obsah

Ve zničeném Mariupolu hrozí cholera, varuje Světová zdravotnická organizace

– Mariupol

Městu Mariupol hrozí cholera a další infekční nemoci, tvrdí Dorit Nitsanová, zástupkyně Světové zdravotnické organizace (WHO). Město je zničené dlouhými boji a rozvody vody s odpadním systémem jsou v troskách.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničený Mariupol

Článek

„Od tamních nevládních organizací jsme dostali informaci, že v Mariupolu jsou na ulicích bažiny. Splašky se mísí s pitnou vodou,“ uvedla Nitsanová. V městě proto podle jejích slov hrozí šíření mnoha infekcí a především cholery.

Nitsanová připomíná, že právě případy cholery se v Mariupolu objevily, a to před rokem 2011.

Dodávky vody byly ve městě sice „částečně obnoveny“, ale dodávky pitné vody jsou nedostatečné. WHO proto připravuje vakcíny proti choleře a také spolupracuje s dalšími nevládními organizacemi na pomoci tamějším obyvatelům.

Od 21. dubna je město v rukou ruských sil. Poslední zbytky odporu představují bojovníci v hutním komplexu Azovstal. V posledních dnech komplex opustilo 250 zraněných vojáků, kteří byli převezeni do nemocnic na ruském území. Ve městě před invazí žilo kolem 400 tisíc obyvatel. Během bojů přišlo o život podle prvních odhadů přes 21 tisíc lidí. Ti, kteří přežili, jsou stále bez léků, elektřiny, vody a dostatku jídla.

Reklama

Výběr článků

Načítám