Hlavní obsah

Ve Španělsku zatkli Chávezova spojence, který se skrýval před vydáním do USA

– Madrid

Policie v Madridu ve čtvrtek zatkla bývalého šéfa venezuelské vojenské tajné služby Huga Carvajala, který se ve španělském hlavním městě skrýval před vydáním do Spojených států. Z dohledu španělských úřadů zmizel před necelými dvěma lety, napsala agentura AP.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Hugo Carvajal

Článek

Carvajala policie zatkla v malém bytě, který mu sloužil jako skrýš. „Žil zcela uzavřeně, nikdy nechodil ven ani blízko k oknu. Vždy ho chránili lidé, kterým věřil,” uvedla policie v příspěvku na Twitteru. Připojila k němu video, na němž jsou vidět maskovaní policisté nasazující Carvajalovi pouta.

USA o vydání blízkého spolupracovníka někdejšího venezuelského prezidenta Huga Cháveze žádají pro podezření z drogových zločinů a z napomáhání levicovým povstalcům Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

Venezuela znovu škrtá na bankovkách nuly. Z milionu je jeden bolívar

Ekonomika

Na základě amerického zatykače byl bývalý šéf tajné služby s hodností generálmajora ve Španělsku zatčen v dubnu 2019, v listopadu téhož roku pak vrchní soud rozhodl o jeho vydání do USA. Ještě předtím, v září 2019, však soud vydání do USA nedoporučil, načež byl Carvajal propuštěn z vazby. Nedlouho poté s ním policie ztratila spojení.

Carvajal vinu odmítá. Loni se na sociálních sítích objevilo jeho stručné prohlášení, v němž uvedl, že se skrývá na protest proti údajným politickým zásahům do svého případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám