Hlavní obsah

Venezuela znovu škrtá na bankovkách nuly. Z milionu je jeden bolívar

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuela se opět chystá odstranit nuly z národní měny, aby zjednodušila každodenní transakce. Ty se v důsledku hyperinflace někdy nevejdou ani na kalkulačku, případně vyžadují několikanásobné použití karty k dokončení nákupu.

Foto: Profimedia.cz

Bankovka v hodnotě půl milionu bolívarů

Článek

Centrální banka plánuje v srpnu škrtnout na bankovkách až šest nul, uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na tři informované zdroje.

Škrtnutí nul znamená, že jeden dolar (21,5 koruny) by nově odpovídal hodnotě 3,2 bolívaru místo dosavadních 3,219 milionu bolívaru.

Hyperinflace
Inflace je zvyšování cenové hladiny. Hyperinflace je tak vysoká inflace, že přesahuje 100 procent. Ve Venezuele, kde vláda autoritářský socialistický režim, se to děje od roku 2016. Na konci roku 2019 Mezinárodní měnový fond (MMF) odhadoval, že tamní meziroční inflace činila 10 milionů procent. S hyperinflací se dlouhé roky potýká také Zimbabwe. To tento problém v jednu chvíli vyřešil zrušením vlastní měny a přechodem k americkému dolaru. Když v roce 2019 Zimbabwe zavedlo novou vlastní měnu, inflace opět rychle přesáhla 500 procent.

Podle Tima Worstalla z britského Institutu Adama Smithe jsou hyperinflace a ekonomická krize v zemi jednoznačným důsledkem škodlivé socialistické politiky. „Rozhodli se zničit cenový systém, a pak byli šokováni, když zjistili, že má skutečně nějaký význam,“ připomněl.

„Rozhodli se například, že toaletní papír byl příliš drahý. A tak cenu papíru stanovili pod výrobními náklady. Což vedlo k tomu, že v zemi toaletní papír nikdo nevyrábí a země žádný toaletní papír nemá,“ dodal Worstall.

Socialistická Venezuela zvýšila minimální mzdu o polovinu. Na 300 korun

Ekonomika

Venezuela naposledy změnila hodnotu bolívaru v roce 2018. V březnu pak začala tisknout bankovku v hodnotě jednoho milionu bolívarů, která se stala největší bankovkou v historii země. Tato bankovka má však nyní hodnotu jen 0,32 amerického centu a nestačí ani k nákupu šálku kávy.

Od roku 2008, nejprve za vlády socialistického prezidenta Huga Cháveze a pak jeho autoritativního nástupce Nicoláse Madura, odstranila země ze své měny kvůli obrovské inflaci již osm nul .

Madurovo poslední vítězství v prezidentských volbách Česká republika neuznává kvůli falšování výsledků. Od 4. února 2019 Česko jako prezidenta uznává Madurova protikandidáta Juana Guaidóa.

Reklama

Související témata:

Související články

Venezuela nabízí za vakcíny ropu

Placení ropou za dodávky vakcín proti covidu-19 nabídl v neděli venezuelský prezident Nicolas Maduro. Vývoz venezuelské ropy prostřednictvím státní ropné...

Výběr článků

Načítám