Hlavní obsah

Ve Španělsku našli funkční sebevražedný pás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona/Madrid

Španělská policie našla v troskách domu v Alcanaru, kde teroristická buňka připravovala teroristické útoky, funkční sebevražedný pás. Policie minulý týden zastřelila šest atentátníků, když měli na sobě falešné sebevražedné pásy.

Foto: Reuters

V domě teroristů v Alcanaru bylo přes sto propanbutanových lahví.

Článek

Policejní mluvčí ve středu řekl, že se v Alcanaru, který leží jižně od Barcelony, našel pás s funkčními náložemi. Dům v Alcanaru explodoval ve středu, den před barcelonským útokem, při němž atentátník Júnis abú Jakúb zabil autem 13 lidí a jednoho člověka pak ubodal.

Policie už našla v Alcanaru více než 100 propanbutanových lahví a materiál k výrobě trhaviny TATP, již používají bojovníci Islámského státu.

Policie si to nespojila

Agentura Reuters ve středu s odvoláním na dva španělské policejní zdroje oznámila, že katalánská policie promarnila příležitost odhalit přípravy útoku v Barceloně. Dopustila se prý procedurálních omylů a vyšetřovatelé mezi sebou chybně komunikovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie vyklidila z domu útočníků v Alcanaru propanbutanové lahveVideo: Reuters

Regionální policie výbuch v Alcanaru několik hodin nespojila s radikály a nevyhlásila žádný poplach, dokud abú Jakúb dodávkou nenajel v Barceloně do lidí. Trvalo až deset hodin, než na místo v Alcanaru dorazili pyrotechnici, což odhalení útoku zpomalilo.

Velitel katalánské policie Josep Lluis Trapero už v pondělí řekl, že nepovažuje za správné kritizovat jeho jednotky v době, kdy jsou známy nové informace.

Abú Jakúb začal najíždět na barcelonské třídě La Rambla do lidí ve chvíli, kdy pyrotechnici objasnili skutečnou příčinu výbuchu v Alcanaru. Podle soudního zdroje agentury Reuters měli být odborníci na výbušniny na místo přivoláni okamžitě, protože existovala možnost spojení s terorismem.

Katalánská regionální policie navíc nepředala včas informaci o výbuchu národní policii v Madridu, která je považovaná za nejzkušenější protiteroristickou jednotku. Místní policie se zpočátku domnívala, že je výbuch spojen s výrobou drog nebo únikem plynu.

Katalánská vláda i národní policie ale ocenila katalánské policisty zejména za dopadení abú Jakúba, který byl zastřelen v pondělí po čtyřech dnech na útěku.

Výběr článků

Načítám