Hlavní obsah

Strnulá konverzace a napětí. Putin oblékl bílý plášť a navštívil raněné vojáky

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu poprvé od zahájení invaze na Ukrajinu navštívil v nemocnici raněné vojáky. Vydal se za nimi do ústřední vojenské nemocnice Mandryk v moskevské oblasti.

Foto: repo Twitter

Ruský prezident Vladimir Putin v nemocnici

Článek

Žádný z vojáků, s nimiž se vrcholná ruská delegace setkala, nebyl viditelně vážně zraněn, povšimla si nejen agentura AFP.

Korespondentka Natalyja Vasiljevová z deníku Telegraph na Twitteru poznamenala, že jí přijde „zajímavé“, že se s Putinem setkali „zdravě vypadající ruští vojáci“, když se z války vrátily tisíce vážně zraněných a zmrzačených.

„Všichni působili velmi napjatě během této strnulé konverzace, při níž se Putin mužů nezeptal, jak jsou zranění, ani neřekl nic o válce,“ podotkla.

Putin, oděný do bílého pláště, s doprovodem přišel vojákům potřást rukou přímo do pokoje. Prohodil s nimi několik zdvořilostních frází. Doprovázel ho mimo jiné ministr obrany Sergej Šojgu.

„Syn na vás může být hrdý,“ říká ruský prezident raněnému vojákovi na videu, které zveřejnil na sociální sítí Telegram novinář Pavel Zarubin. Záběry z návštěvy se ale záhy objevily i na Twitteru.

Mlhavé statistiky o počtu obětí

Rusko své ztráty, tedy počty padlých, raněných a zajatých vojáků, zveřejňuje jen velmi neochotně a patrně je silně podhodnocuje. To Ukrajinci o ztrátách Rusů pochopitelně referují s chutí a častěji. Oni je však zase pravděpodobně nadhodnocují.

Rusko ztratilo na Ukrajině tolik vojáků jako v Afghánistánu

Evropa

Naposledy 25. března Moskva uvedla, že bylo zabito 1351 ruských vojáků a 3825 jich bylo raněno. Podle Kyjeva má Rusko ale téměř desetkrát vyšší ztráty, než přiznává. Podle serveru Ukrajinska pravda ruská armáda přišla o 29 450 mužů a dalších více než 1000 padlo do zajetí.

Raněné vojáky navštívil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Učinil tak už několikrát, poprvé již v první polovině března, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února.

Žoldáci z Vagnerovy skupiny jdou před soud kvůli mučení a vraždění

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám