Hlavní obsah

V těle Navalného našli němečtí lékaři stopy po otravě

Berlín
Aktualizováno

Lékaři z berlínské kliniky Charité na základě rozborů vycházejí z toho, že ruský opozičník Alexandr Navalnyj byl otráven. Konkrétní látka, která intoxikaci způsobila, ale zatím není známa. Lékaři mu podali jako protilátku atropin. V pondělí to oznámila berlínská klinika Charité, která o Navalného pečuje.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Alexej Navalnyj na archivním snímku.

Článek

"Klinické nálezy nasvědčují na intoxikaci látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy. Konkrétní látka ještě není známa," uvedla nemocnice v tiskovém prohlášení.

Opozičník je nyní na jednotce intenzivní péče a je nadále udržován v bezvědomí, aktuálně ale ohrožen na životě není, uvedli němečtí lékaři. Na základě laboratorního nálezu podali atropin, který se používá například jako protijed na otravu nervovými plyny a organofosfátovými insekticidy a herbicidy.

Prozatím není vyloučeno, že Navalnyj bude trpět trvalými následky, poškozena může být například jeho nervová soustava.

Možné trvalé následky

Cholinesteráza je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v těle a mozku, má za úkol je přerušovat. Inhibitory cholinesterázy (jako jsou sarin a jiné nervové látky) narušují působení tohoto enzymu v těle, svaly jsou poté zahlceny nahromaděným nervovým přenašečem acetylcholinem a dochází k ochromení jejich běžné činnosti a selhání tělesných orgánů. Otravě lze v určitých případech předejít jen včasným aplikováním protilátky, například atropinu. Přesto většinou dochází k trvalému poškození nervové soustavy.

Látky ze skupiny inhibitorů cholinesteráz mají přitom také lékařské využití, používají se při léčbě lehčích a středních forem demence, například Alzheimerovy choroby.

V nemocnici leží od čtvrtka

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl od čtvrtka hospitalizován v Omsku poté, co se mu udělalo špatně během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku a Navalnyj byl převezen v bezvědomí do nemocnice.

Německá vláda nadále nevylučuje, že Navalnyj byl otráven

Evropa

Podle Navalného mluvčí byl patrně otráven látkou přimíchanou do čaje. Lékaři z omské nemocnice ale uvedli, že nenašli žádné stopy jedu v jeho těle. Němci nabídli, že se o vůdce ruské opozice postarají v berlínské nemocnici Charité.

Ruští lékaři převoz zprvu odmítali s tím, že je stav pacienta příliš vážný. Podle opozice ve skutečnosti proto, aby mohli zamaskovat stopy po otravě.

Foto: Twitter.com

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj. Podle jeho mluvčí byl otráven, a to údajně jedem v čaji, který si dával na letišti.

Ruští lékaři nakonec převoz Navalného umožnili. Německé letadlo se speciálním zdravotnickým vybavením, které v sobotu Navalného dopravilo k léčení do Berlína, přistálo na letišti v Omsku v pátek ráno.

Navalného manželka, která žádala prezidenta Vladimira Putina, aby převoz jejího muže do Německa umožnil, musela podepsat prohlášení, že si je vědoma rizik tohoto kroku. Němečtí lékaři a experti, kteří přiletěli pro Navalného, už předtím konstatovali, že pacient je schopen transportu.

Navalného dělilo od smrti pár hodin. Stav je znepokojující, řekl aktivista Bizilj

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám