Hlavní obsah

Německá vláda nadále nevylučuje, že Navalnyj byl otráven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda nadále nevylučuje, že za vážným zdravotním stavem ruského opozičního předáka Alexeje Navalného byla otrava. S konečným stanoviskem se ale musí počkat na verdikt lékařů, uvedl Steffen Seibert, mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové. Neřekl ani, jaký přesně je Navalného zdravotní stav. O politika pečují lékaři berlínské kliniky Charité.

Foto: Michael Kappeler, ČTK/AP

Převoz Navalného ze sibiřského Omsku do berlínské nemocnice Charité.

Článek

„Nadále existuje vážné podezření z otravy,“ řekl Seibert a pokračoval: „Je ale potřeba počkat na to, co zjistí lékaři.“ Novináři bombardovali mluvčího dotazy, jaký je Navalného status v Německu. Zda se v zemi léčí jako soukromá osoba nebo je hostem německé vlády. Mluvčí jasně neodpověděl, omezil se pouze na to, že „Navalnyj není hostem německé vlády“, že jeho cesta do německé metropole byla uhrazena ze soukromých zdrojů a „německá vláda z humanitárních důvodů Navalného léčbu v Německu podpořila“.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Převoz Navalného z letiště do berlínské nemocnice Charité.

Na doplňující otázku, proč se na transportu Navalného z letiště na kliniku Charité podíleli vedle záchranářů i policisté a proč součástí kolony byla i limuzína, Seibert odvětil, že bylo nutné zajistit co nejrychlejší a bezproblémový převoz pacienta.

Moskva se ostře ohradila proti tvrzení lidí z okruhu Navalného, že prezident Vladimir Putin měl vliv na transport Navalného do Německa. „To rozhodně není prioritou prezidenta,“ uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Navalnyj byl převezen do Německa až dva dny poté, co se mu udělalo špatně. Rodina Navalného obviňuje úřady, že to byl záměr, aby se zakryly stopy po otravě.

Foto: Twitter.com

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj. Podle jeho mluvčí byl otráven, a to údajně jedem v čaji, který si dával na letišti. Lékaři zatím diagnózu neoznámili.

Peskov zdůraznil, že úřady jednaly velmi rychle: „Všechna povolení a formality byly rychle vyřízeny.“  Převoz potom byl na rozhodnutí lékařského konzilia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám