Hlavní obsah

V Tallinnu za 36 hodin. Ruský útok na Pobaltí by NATO nedokázalo zastavit

– Berlín • Aktualizováno

Pokud by se Rusko rozhodlo zaútočit na pobaltské státy, Severoatlantická aliance by je nedokázala ochránit. Ve středu to v rozhovoru pro německý list Die Zeit řekl velitel amerických sil NATO v Evropě Ben Hodges.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Velitel polských ozbrojených sil Marek Tomaszycki, náčelník štábu americké armády Mark A. Milley a velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges na tiskové konferenci během cvičení NATO Anakonda-16

Článek

„Rusko by mohlo obsadit pobaltské státy rychleji, než bychom je byli schopni ochránit,“ řekl americký generál Hodges německému listu.

Uvedl, že souhlasí s odhadem expertů, že by ruské síly mohly dobýt hlavní města Litvy, Lotyšska a Estonska za 36 až 60 hodin.

Hodges zdůraznil, že viděl slabiny aliančních sil během nedávného polského cvičení Anaconda-16, jehož se účastnily i další země NATO. Do manévrů se zapojilo 31 000 vojáků z 24 zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičení NATO v Polsku se zúčastnilo 31 tisíc vojákůVideo: AP

Ze slabin zmínil Hodges především to, že těžkou techniku by se nepodařilo přemístit ze západu Evropy na východ rychleji. Zmiňoval to už na závěr manévrů, když upozorňoval, že se obává bleskových přesunů ruských sil. Přál by si, aby je i NATO bylo schopno provádět tak rychle. [celá zpráva]

Komunikace není bezpečná

Obavy má i ze slabých a nedostatečně zabezpečených komunikačních technologií, které NATO používá.

„Ani rádiová komunikace, ani e-maily nejsou bezpečné. Předpokládám, že všechno, co napíšu na svém BlackBerry, je monitorováno,“ řekl generál.

Hodges si také stěžoval na postoj „některých aliančních zemí, jako byly Francie a Německo, které si myslely, že by bylo příliš provokativní vůči Rusku to (manévry Anaconda, pozn. red.) označit za cvičení NATO“.

Německý sociálnědemokratický ministr zahraničí Frak-Walter Steinmeier kritizoval manévry NATO jako harašení zbraněmi. [celá zpráva] Do toho se ale pustila koaliční CDU. Její mluvčí pro zahraniční politiku Jürgen Hardt řekl: „Rusko, a ne západní země, potřebuje obnovit důvěru.“

Rusko i tak mělo k manévrům silné výhrady a uvedlo při jejich zahájení, že na západě své země rozmístí další jednotky. [celá zpráva]

Německo slíbilo posílit východní hranici

Německá kancléřka Angela Merkelová také oznámila, že považuje za nutné posílit východní křídlo NATO. Uvedla to při pátečním setkání s polskou premiérkou Beatou Szydlovou během společného zasedání vlád obou zemí. Ve Varšavě se příští měsíc uskuteční summit NATO, kde se bude jednat o obranné politice.

Merkelová už oznámila, že Německo zvýší svůj obranný rozpočet, do kterého dává jen 1,2 procenta HDP, i když země NATO se zavazují dávat na obranu dvě procenta.

NATO v půlce června oznámilo, že ve třech pobaltských zemích a v Polsku rozmístí čtyři své prapory, každý o síle asi tisíc mužů, aby ukázalo Rusku, že je připraveno oblast bránit. Jeden z praporů v Pobaltí bude německý. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám