Hlavní obsah

Americký generál se obává bleskových přesunů ruských sil

– Toruň • Aktualizováno

Severoatlantický pakt není schopen rozmístit velké síly ve východní Evropě tak rychle jako Rusko, uvedl velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges. Sdělil to v rozhovoru pro BBC pořízeném během rozsáhlého cvičení NATO Anakonda-16 v severozápadním Polsku.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Zleva velitel polských ozbrojených sil Marek Tomaszycki, náčelník štábu americké armády Mark A. Milley a velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges na tiskové konferenci během cvičení NATO Anakonda-16

Článek

„Rusové jsou schopni velmi rychle přesunout velká uskupení a hodně vybavení na značné vzdálenosti,“ řekl Hodges. Dodal, že NATO také potřebuje dosáhnout takovéto rychlosti. Naznačil, že by to mělo jít i při třech dnech na schválení. Už dříve se objevovaly výhrady, že složitá schvalovací procedura NATO vede ke zdlouhavosti, se kterou se Rusové nemusejí potýkat, protože tam rozhoduje Vladimir Putin.

„Jejich blesková cvičení mě osobně vždy překvapí. A vy můžete vidět, proč mě děsí,“ řekl generál se zřejmou narážkou na anexi Krymu a pokračující angažmá na východě Ukrajiny, kde dále dodávají zbraně separatistům.

Po anexi Krymu uspořádalo Rusko několik velkých cvičení při ukrajinských hranicích. Jeho letouny si také počínají velmi agresivně nad Baltem a přes Severní moře pronikají až k Velké Británii.

Německé výhrady

V Polsku se cvičení NATO Anakonda-16 účastnilo od 7. do 17. června přes 31 000 vojáků z 24 zemí. Pravidelné cvičení slouží k zlepšení kooperace mezi silami zúčastněných zemí. Státy na východě Evropy je ale také berou jako odstrašující akci proti Rusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičení NATO v Polsku se zúčastnilo 31 tisíc vojákůVideo: AP

Moskva proti vůbec největším manévrům u svých hranic protestovala.

Během cvičení generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že NATO rozmístí v Polsku a čtyřech pobaltských zemích čtyři alianční prapory, každý o síle asi tisíce mužů.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier Alianci varoval, aby „neřinčela zbraněmi a nebyla válkychtivá“. Podle něj by podobná cvičení měly nahradit dialog a spolupráce s Ruskem. „Kdo věří, že symbolické tankové přehlídky ve východní Evropě přinesou větší bezpečnost, se mýlí,“ řekl Bildu.

Jiný pohled ale mají Polsko a pobaltské země, které se po anexi Krymu bojí, že by se mohly stát oběťmi ruským imperiálních ambicí.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Jalta na Krymu

Strategie NATO k Rusku se bude projednávat v příštím měsíci na summitu ve Varšavě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám