Hlavní obsah

V Rakousku zachraňovali dvojici českých alpinistů po noci strávené v horách

Rakouští záchranáři s pomocí vrtulníku v pondělí ráno přepravili do údolí dvojici českých lezců, kteří kvůli bloudění a nedostatku času nedobrovolně strávili noc v horském terénu lokality Schermberg-Nordwand v alpském pohoří Totes Gebirge. Čtyřiadvacetiletá žena a jednadvacetiletý muž utrpěli jen několik drobných poranění, informovala agentura APA s odvoláním na policii.

Foto: Profimedia.cz

Pohoří Totes Gebirge

Článek

Dvojice chtěla v neděli zlézt místní stěnu takzvanou „lineckou cestou“, ale na obtížné trase ztratila příliš mnoho času a zastihl ji soumrak. Podle policie záchranná operace v noci nebyla možná kvůli exponovanému terénu, kde hrozilo padající kamení.

Oba alpinisté byli transportováni do údolí po krátkém mezipřistání na alpské boudě Welserhütte, kde je ošetřil horský lékař a zástupce Červeného kříže. Češi noc přestáli téměř bez újmy.

Na Kriváni zasáhl blesk dva turisty, jeden zemřel

Evropa

Podle APA se dvojice po setmění pokusila mobilním telefonem vyslat nouzové volání, ale marně. Pak vysvětlili svou situaci prostřednictvím SMS otci ženy. Ten vyrozuměl české záchranáře, kteří informaci předali svým hornorakouským kolegům. Na záchranné operaci se podílely dva policejní vrtulníky a horští záchranáři z Grünau.

Lezecká trasa v Totes Gebirge je považována za velmi náročnou kvůli obtížné orientaci, délce i velkými vzdálenostmi mezi skobami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám