Hlavní obsah

V Rakousku pod lavinou zahynul norský multimilionář

Jeden z nejbohatších Norů, realitní magnát Ole Martin Braathen se stal v pátek obětí laviny, která se sesunula ve chvíli, kdy sjížděl k dolní stanici lanovky v lyžařském areálu Albona v rakouské spolkové zemi Vorarlbersko, píše server deníku Bild. Navzdory lavinovému vybavení a bleskové pomoci podnikatele masa sněhu zabila. Podle očitých svědků byla lavina asi 80 metrů dlouhá a 40 metrů široká.

Foto: Profimedia.cz

Lavina v Rakousku

Článek

Třiačtyřicetiletý Braathen sjížděl s dalšími třemi lidmi včetně certifikovaného průvodce na snowboardu přes otevřený terén k dolní stanici lanovky v Alboně. Všichni čtyři lidé ve skupině byli podle policie zkušení a měli lavinové vybavení.

Ole Braathen jel jako druhý, když se na 40stupňovém strmém svahu náhle uvolnila masa sněhu, která ho smetla. Než ho masy sněhu úplně pohřbily, stihl aktivovat lavinový airbag.

Díky tomu ho dokázali jeho přátelé lokalizovat a za pomoci záchranářů, kteří dorazili s vrtulníkem po pár minutách, vyprostit z hloubky dvou metrů, kam ho sněhová masa pohřbila. Záchranáři začali zasypaného lyžaře oživovat již asi 20 minut po pádu laviny, lékař ale nakonec musel konstatovat jeho smrt.

Ole Braathen byl majitelem norského rodinného podniku Braathen Eiendom. Jeho jmění se odhaduje na 300 milionů eur. V Oslu je největším soukromým vlastníkem výškových budov známých pod názvem Barcode.

Reklama

Výběr článků

Načítám