Hlavní obsah

V Rakousku odsoudili Čečence za terorismus

– Vídeň

Na pět let za mříže za terorismus poslal rakouský soud v úterý večer třicetiletého Čečence, který se v roce 2013 přidal k islamistické organizaci působící v Sýrii. Ruský občan byl rovněž usvědčen z držení dětské pornografie, uvedla agentura APA.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Příslušník rakouské policie

Článek

V Sýrii Čečenec prodělal bojový výcvik v táboře skupiny Ansar aš-Šám a následně se vrátil do Rakouska, kde měl status žadatele o azyl.

Muž veškerá obvinění od počátku odmítal, do Sýrie prý zamířil jen kvůli tomu, aby pomohl tamějším uprchlíkům. Hledal tam rovněž syna svých příbuzných.

Za členství v teroristické organizaci mu u soudu hrozilo až deset let vězení.

Proti rozsudku se chce odvolat jeho obhájce i státní zástupce.

Další verdikt nad džihádistou

Odsouzení Čečence je dalším ze série verdiktů rakouské justice v případech souvisejících s islamistickým extremismem. Na počátku července poslal soud za podporu radikální organizace Islámský stát (IS) na dva a půl roku do vězení 17letého Rakušana. V červnu si odešlo deset lidí od místního soudu s tresty až do výše tří let za snahu o navázání kontaktu s IS. Čtrnáctiletý Rakušan tureckého původu, který si stáhl z internetu plány na sestavení bomby, dostal v květnu dvouletý trest. Odsedět si v nápravném zařízení pro mladistvé musí minimálně osm měsíců. [celá zpráva]

Na Blízký východ se podle rakouského ministerstva vnitra vydalo z Rakouska s cílem připojit se k IS či jiným islamistickým organizacím kolem 230 lidí. Asi polovinu z nich tvoří Čečenci žijící na rakouském území.

Reklama

Výběr článků

Načítám