Hlavní obsah

Rakouského školáka odsoudili za terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankt Pölten
Aktualizováno

Trest dva roky vězení, z toho osm měsíců nepodmíněně, vynesl v úterý soud v rakouském Sankt Pöltenu nad 14letým hochem tureckého původu. Školák byl shledán vinným z terorismu. Podle žalobců se snažil spojit s extremistickým hnutím Islámský stát a shromažďoval návody k výrobě bomby. O případu informovaly agentury APA a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakouského školáka odsoudili za terorismusVideo: Reuters

 
Článek

Merkan G. si trest odpyká v zařízení pro mladistvé, potvrdila mluvčí soudu.

Hocha zadrželi poprvé loni v říjnu. Propustili ho pod podmínkou, že se vrátí do školy, bude se pravidelně hlásit na policii a podstoupí sérii sezení u psychologa. Když po Novém roce zmizel, bylo po něm vyhlášeno pátrání. Chlapce záhy dopadli a v březnu byla vznesena obžaloba. Hrozilo mu až pět let vězení.

Školák si ukládal návody na výrobu bomby v hrací konzoli Playstation. List Kronen Zeitung dříve napsal, že se chystal výbušninu odpálit buď na vídeňském nádraží Westbahnhof, nebo někde na vlakové trati.

V řadách Islámského státu na Blízkém východě podle úřadů bojuje více než 200 Rakušanů. Zhruba tři desítky jich byly zabity a přibližně 70 se jich vrátilo.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Agentura Reuters upozornila, že ve Vídni se připravuje soudní řízení s 16letou dívkou podezřelou z toho, že se chystala připojit k teroristické organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám