Hlavní obsah

V Rakousku hrozí předčasné volby

DPA, ČTK, Blahoslav Hruška, Právo, Novinky, APA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rakousku hrozí předčasné volby, protože lidovci z ÖVP se nemohou dohodnout se sociálními demokraty z SPÖ. V pondělí ztroskotala jednání, protože sociální demokraté prosadili se Zelenými a svobodnými z FPÖ ustavení parlamentní komise, která má prošetřit možnosti odstoupení od kontraktu na nákup osmnácti stíhacích bombardérů EADS Eurofighter Typhoon.

Článek

Řešení měla přinést schůzka šéfů obou stran Alfreda Gusenbauera z SPÖ a lidovce Wolfganga Schüssela, nakonec se však sešli za přítomnosti spolkového prezidenta Heinze Fischera, který se snaží obě strany přivést k jednacímu stolu.

Schüssel však už ve středečním rozhovoru pro deník Kurier naznačil, že si dokáže představit i odchod své strany do opozice. Vládu prý může sestavit SPÖ spolu se Zelenými a krajně pravicovou stranou Rakouska (FPÖ). Právě tyto tři strany prosadily vznik parlamentní komise, ovšem vylučují vznik vlády

Vítězná SPÖ trvá na pokračování jednání s lidovci. Zelení chtějí rovněž velkou koalici, neboť je to podle nich jediná možnost, jak zabránit vstupu pravicových populistů z obou  FPÖ a Heiderových BZÖ do vlády. FPÖ by menšinovou rudozelenou koalici nepodpořila. "To je natolik problematická konstrukce, že se na ní dozajista nebudeme podílet," řekl deníku Presse generální sekretář Svobodných Harald Vilimsky. Podle něj nepřichází v úvahu ani většinová koalice dosavadních vládních stran, lidovců a Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), s FPÖ. BZÖ totiž založil jako truc podnik populista Jorg Haider poté, co odešel z FPÖ, což ostatně dlouhodobě odmítá i lidová strana.

Pokud se obě největší strany nedohodnou, předčasné volby by se v Rakousku mohly konat začátkem příštího roku.

Gusenbauer: byla to propaganda

Svou činnost již zahájil parlamentní vyšetřovací výbor hledající možnosti odstoupit od kontraktu na eurofightery. Ministerstvo obrany již zaslalo společnosti EADS dotaz, kolik by stálo úplné zrušení celé zakázky na osmnáct stíhaček tzv. čtvrté generace.

Přerušení jednání ze strany lidovců je podle šéfa SPÖ Alfreda Gusenbauera důkazem, že lidovci o pozadí kontraktu podávali zkreslené informace. Jsem u vytržení, že to teď zvažují, když jsme z ministerstva celé měsíce dostávali propagandistická čísla, kolik miliard bychom tím ztratili. Musíme se tak ptát, nakolik seriózní byly informace předávané veřejnosti," řekl nicméně s tím, že Schüsselovi navrhne schůzku mezi čtyřma očima.

Jablkem sváru jsou zejména protislužby a offsetové programy, spojené se zakázkou. Schüssel v úterý pozdě večer vyčíslil hodnotu zakázek, které díky eurofighterům rakouské firmy v následujících patnácti letech získají, na 4,5 miliardy eur (127 miliard Kč). "Je to groteskní," zhodnotil výpočet šéfa lidovců mluvčí účetního dvora Günther Kräuter s tím, že se čísla již několikrát změnila.

Vyrábí se už poslední typhoon

Podle hospodářské komory nicméně již fungují offsetové programy, v jejichž rámci rakouské firmy získaly zakázky v hodnotě 888 miliónů eur (2,5 miliardy Kč). Jak soc. dem., tak i lidovci teď s napětím čekají, kdo udělá první krok k prolomení ledů. Experti také upozorňují na to, že dodávku a provoz eurofighterů beztak zvrátit nelze.

Podle mluvčího firmy Eurofighter Wolfdietricha Hoevelera je splněno již 80 procent smlouvy a v současné době je ve výrobě již osmnáctý, tedy poslední objednaný stroj. Rakouské Eurofightery, známé ve světě též pod označením Typhoon, by však měly vzlétnout až příští rok.

Reklama

Související články

Rakouská soc. dem. chce jednat o velké koalici

Bezprostředně po nedělním překvapivém, byť těsném vítězství v parlamentních volbách oznámila rakouská sociální demokracie (SPÖ), že chce začít vyjednávat...

Výběr článků

Načítám