Hlavní obsah

V Německu začal soud kvůli tragédii na Loveparade

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

V západoněmeckém Düsseldorfu začal v pátek očekávaný soud s deseti lidmi obžalovanými kvůli neštěstí na technopárty Loveparade v Duisburgu. V roce 2010 tam v důsledku paniky zemřelo deset lidí a dalších 650 bylo zraněno. Jde o jeden z nejrozsáhlejších procesů za poslední desítky let. Kvůli velkému zájmu veřejnosti se koná v kongresové hale, kam se vejde 500 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ošetřují zraněné po tragické Loveparade v roce 2010 Video: Reuters

 
Článek

Několik desítek tisíc lidí se 24. července 2010 pokoušelo dostat do areálu bývalého nákladového nádraží, kde se Loveparade konala. Na místo však vedla jen jedna přístupová cesta podzemními tunely.

Kvůli obrovskému množství lidí, kteří ve stejnou dobu na místo směřovali, se vytvořila tlačenice. Když pak po pádu lidí na schodišti propukla v davu panika, za oběť jí padlo 21 lidí ve věku 17 až 38 let. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Předsedající soudce Mario Plein

Vyšetřování trvalo několik let. Téměř stovka policistů během něho vyslechla 3409 svědků a prověřila zhruba 1000 hodin záznamů z kamer a mobilních telefonů. V únoru 2014 obžalovalo státní zastupitelství deset lidí ze zabití z nedbalosti a z ublížení na zdraví z nedbalosti. [celá zpráva] Hrozí jim až pět let vězení.

Všichni popírají vinu, uvedla agentura Reuters.

Podcenili přípravu

Čtyři zaměstnanci pořadatelské agentury podle prokuratury při plánování podcenili přípravu bezpečnostních opatření. Šest pracovníků radnice se zase podle obžaloby provinilo tím, že schválilo uspořádání akce, přestože v plánu byly závažné bezpečnostní nedostatky.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Pieta za oběti tragédie během Loveparade v Duisburgu (snímek z roku 2010)

K soudu se případ po procesních peripetiích dostal až po více než sedmi letech. Účastní se ho mimo jiné několik státních zástupců, kolem 30 právníků na straně obhajoby a 35 právníků zastupujících oběti. Bylo mezi nimi osm cizinců ze Španělska, Itálie, Nizozemska, Austrálie, Bosny a Číny.

Proces, na který soud zatím vyčlenil 111 jednacích dní do konce příštího roku, se uskuteční pod časovým tlakem. Kdyby totiž do července 2020 nepadl rozsudek v první instanci, byly by dané trestné činy promlčeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám