Hlavní obsah

Za tragédii na Loveparade mohou pořadatelé, obětí je už 21

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duisburg
Aktualizováno

Za tragédii na duisburgské Loveparade nesou odpovědnost pořadatelé, kteří špatně sestavili bezpečnostní koncepci. Plyne to z předběžných závěrů sobotního neštěstí, které si už vyžádalo 21 lidských životů. V noci na středu zemřela v nemocnici 25letá žena, která byla v tlačenici před technoparty zraněna, píše web týdeníku Focus.

Článek

Organizátoři Loveparade v čele s Reinerem Schallerem podle vyšetřovatelů vycházeli při sestavování bezpečnostní koncepce z chybných předpokladů toho, jak budou lidé proudit na prostranství, kde se technoparty konala.

Pořadatelé očekávali, že se návštěvníci rychleji vzdálí od přístupové rampy, na níž tragická tlačenice vypukla. Přístup na technoparty také zablokovaly fronty, které se tvořily u nevhodně umístěných stánků s občerstvením, cituje ČTK.

Shaller ale už v úterý čelil výtkám námitkami, že šlo jen o předpoklady a že se vše řešilo s policií. Policie však podle listu Süddeutche Zeitung organizátory Loveparade upozorňovala na nebezpečí, že se přístupová cesta kvůli špatnému rozmístění stánků ucpe. Shaller ale tvrdí, že s žádným nařízením nepřišla, že se jednalo jen o možné předpoklady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loveparade byla špatně zajištěnaVideo: Reuters

Pořadatelé ale prý varování odbývali tvrzením, že mají s podobnými akcemi zkušenosti a vždy vše probíhá bez problémů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám