Hlavní obsah

V Německu klesá vstřícnost k přistěhovalcům, lidé se obávají ztráty blahobytu

Mezi Němci klesá vstřícnost vůči přistěhovalcům, lidé od nich naopak požadují větší snahu o integraci do společnosti a větší skromnost v požadavcích na většinovou společnost. Ukázaly to výsledky studie nadace Mercator.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci v registračním středisku v Erdingu nedaleko Mnichova. Snímek z ledna 2016

Článek

Podle studie je 43 procent Němců stále přesvědčeno, že rostoucí pestrost je pro společnost přínosem. Před dvěma roky však takové stanovisko zastávalo 47 procent lidí. Navíc je třetina obyvatelstva přesvědčena, že uprchlíci, a přistěhovalci obecně, představují riziko pro budoucí německý blahobyt.

Mezi Němci také sílí pocit, že by se měli přistěhovalci více snažit o své začlenění do společnosti. Pět z devíti lidí je podle studie přesvědčeno, že by to měli být výhradně nově příchozí, kdo změní své zvyky, aby se stali přirozenou součástí Německa. Před dvěma roky si to myslela jen třetina populace.

Měli by být skromnější

Velká část Němců si rovněž myslí, že imigranti by měli být skromnější a neměli by přicházet s požadavky na to, co chtějí od státu. Tento názor zastává 41 procent rodilých Němců, a dokonce 51 procent lidí, kteří sami do Německa jako imigranti přišli nebo se přistěhovaleckému páru narodili.

Podle autorů studie požadavek na skromnost reaguje především na skutečnost, že mnozí lidé přicházejí do Německa s nadměrnými očekáváními. Podlehli totiž lživé propagandě převaděčů, kteří tvrdí, že každý imigrant dostane v Německu „vstupní prémii".

Studie také ukázala, že přibývá Němců, kteří se cítí imigrací přetíženi. Zatímco před dvěma lety takový dojem mělo 28 procent lidí, nyní jich je 41 procent. Zesílení tohoto pocitu způsobila migrační krize, během níž loni do Německa dorazilo 1,1 miliónu uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám