Hlavní obsah

V Moskvě se koná pochod na památku zavražděného opozičního politika Němcova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Tisíce lidí se v neděli sešly v Moskvě, aby si připomněly památku Borise Němcova, který byl před dvěma lety zavražděn v centru Moskvy. Mnozí nesou květiny a doufají, že je budou moci položit na mostě, kde byl Němcov zastřelen, ačkoliv úřady pochod na most nepovolily. Mnozí nesou transparenty s výroky Němcova, který kritizoval politiku Vladimira Putina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě se koná pochod na památku zavražděného politika NěmcovaVideo: Reuters

 
Článek

„Válka s Ukrajinou je Putinův zločin“, „Rusko bez Putina“ a „Jsem proti anexi Krymu“, stojí na některých z transparentů.

Podle organizátorů se v Moskvě sešlo až 15 tisíc lidí. Vzpomínkové akce a pochody se očekávají i v Petrohradě a v dalších velkých ruských městech.

Němcov byl zastřelen, když se vracel v noci domů z restaurace v centru města. Krátce před smrtí kritizoval Kreml, že zahájil válku s Ukrajinou, kvůli které byly na zemi uvaleny sankce a propukla krize. Mínil zveřejnit informace o ruských aktivitách na východě Ukrajiny.

Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Demonstrace připomínají památku Borise Němcova

Loni v říjnu začal proces s pěticí Čečenců, kteří jsou za spáchání vraždy stíháni. Vrahem měl být Čečenec Zaur Dadajev, který pracoval na čečenském ministerstvu vnitra. K činu se přiznal, ale pak uvedl, že přiznání bylo vynucené. [celá zpráva]

Zatím ale stále není jasné, kdo si vraždu skutečně objednal. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov jakékoli zapojení popřel, i když mu vadil Němcovův liberalismus.

Ruské orgány za objednavatele a organizátora vraždy označily bývalého důstojníka čečenského praporu Sever Ruslana Muchudinova. [celá zpráva]

V neděli byl ze sibiřské věznice propuštěn disident Ildar Dadin, který byl prvním člověkem odsouzeným na základě nových přísnějších zákonů proti demonstrantům. Verdikt soudu nižší instance, na jehož základě šel do vězení, ve středu zrušil ruský nejvyšší soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám