Hlavní obsah

V centru Londýna se scházejí desetitisíce zastánců členství v EU

Desetitisíce zastánců setrvání Británie v Evropské unii se scházejí v centru Londýna. V době, kdy zákonodárci rozhodují o brexitové dohodě, požadují nové referendum o odchodu z EU. Účastníci mávají vlajkami EU a nesou transparenty vyzývající k zastavení brexitu. Demonstranti plánují pochod přes centrum k parlamentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Po více než třech letech složitých jednání stále není jisté, jak a kdy brexit nastane. Premiér Boris Johnson se nyní snaží o schválení nové rozvodové dohody s EU. Jeden z organizátorů pochodu James McGrory před protesty uvedl, že vláda by měla věnovat pozornost hněvu zastánců členství v EU a uspořádat nové referendum o členství.

Foto: Matt Dunham, AP

Demonstrace proti brexitu v centru Londýna.

Nová dohoda se podle něj nepodobá tomu, co bylo lidem slíbeno, takže by si veřejnost zasloužila novou možnost, aby se k tomu vyjádřila. Organizátoři jsou přesvědčeni, že dnešní demonstrace bude počtem účastníků podobná březnovému shromáždění, kterého se podle nich zúčastnil jeden milion lidí. Protest takové velikosti by patřil mezi největší v Británii.

O brexitu rozhodne supersobota. Bude to napínavé

Evropa

Očekává se, že do Londýna přijede více než 170 autobusů, které by měly přivést demonstranty z celé Británie. V referendu v roce 2016 odchod Británie z EU podpořilo 17,4 milionu hlasujících, tedy 52 procent. V EU si přálo zůstat 16,1 milionu hlasujících. Některé průzkumy veřejného mínění ukazují mírný přesun k zastáncům členství v EU, není ale patrná přesvědčivá změna postojů. Mnoho voličů uvádí, že jsou z brexitu stále více otrávení.

Reklama

Související témata:

Související články

Dohoda o brexitu nakopla britskou libru

Britská libra v reakci na uzavření nové dohody o brexitu proti americkému dolaru posílila až o jedno procento. Kolem poledne vyskočil kurz britské měny na...

Summit EU podpořil novou brexitovou dohodu

Lídři sedmadvaceti zemí Evropské unie ve čtvrtek podpořili novou dohodu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Oznámil to Preben Aamann, mluvčí předsedy...

Výběr článků

Načítám