Hlavní obsah

V čem se blokáda Mariupolu liší od Leningradu, obrátil se Zelenskyj na Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve svém posledním nočním projevu obrátil na Rusy a vyzval je, aby se zamysleli nad tím, zda se současná ruská blokáda ukrajinského Mariupolu liší od obléhání Leningradu vojáky nacistického Německa za druhé světové války. Na svět apeloval, aby Rusko označilo jako teroristický stát, napsala agentura Ukrinform.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Pro ruskou armádu neexistuje žádný válečný zločin, který by nespáchala,“ řekl prezident a pokračoval: „Občané Ruska! Jak se vaše blokáda Mariupolu liší od blokády Leningradu za druhé světové války?“ prohlásil Zelenskyj, který podle serveru The Guardian pronesl tato slova v ruštině. Ruským vojákům slíbil, že budou mít šanci přežít, pokud složí zbraně. Je nepravděpodobné, že jeho vzkaz uslyší v Rusku mnoho lidí, jelikož tamní úřady informace o válce přísně kontrolují, poznamenala stanice BBC na svém webu.

Rusové nemají zájem na ukončení války, tvrdí poradce Zelenského

Evropa

Zelenskyj tvrdí, že pokud bude válka Ruska proti Ukrajině pokračovat, „ruské matky přijdou o více dětí než v afghánské a čečenské válce dohromady“.

Jak ukrajinský prezident k této projekci dospěl, není jasné, podotkla BBC. Americké zpravodajské služby odhadují, že během invaze na Ukrajinu zahynulo více než 7000 ruských vojáků. Kyjev ve středu uvedl, že Rusko od začátku invaze ztratilo 13 800 vojáků. V Afghánistánu, kde Rusko válčilo v letech 1979–1989 zemřelo podle odhadů asi 15 tisíc sovětských vojáků, v čečenských válkách nejméně 13 tisíc Rusů a počet ruských obětí v Sýrii se uvádí ve stovkách, píše BBC.

Rusové shodili bombu na divadlo v Mariupolu, uvnitř se ukrývalo tisíc lidí

Válka na Ukrajině

„Válečné zločiny Ruska nekončí. Ruská ekonomika je stále schopna udržovat svou vojenskou mašinérii. Proto jsou zapotřebí nové balíky sankcí proti Rusku. Svět musí konečně oficiálně uznat, že se Rusko stalo teroristickým státem,“ uvedl v projevu prezident. V souvislosti s rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou za své priority označil ukončení války, bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, suverenitu země a obnovení její územní celistvosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám