Hlavní obsah

V Británii urychlují očkování kvůli indické mutaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie v sobotu začala urychlovat očkování proti koronaviru, když se ukázalo, že většina lidí hospitalizovaných s covidem-19 v Boltonu jsou nenaočkovaní, kteří už měli právo dostat injekci. V oblasti velkého Manchesteru, kde je nejvíce nakažených v zemi, se tvořily před očkovacími středisky fronty.

Foto: Phil Noble, Reuters

Fronta na očkování v Boltonu

Článek

K frontám přispěla mylná informace starosty Boltonu, konzervativce Andyho Morgana, který na Twitteru zveřejnil, že by mohl být očkován každý nad 18 let. Ve skutečnosti může být očkován každý starší 38 roků a mladší lidé s chronickými nemocemi, které mohou vést k horšímu průběhu covidu. Poté, co se ohradil britský Národní zdravotní systém (NHS), byl vzkaz za Twitteru smazán, uvedl list The Daily Mail.

Očkování se urychlilo poté, co poradní vědecký výbor britské vlády SAGE varoval, že kvůli indické variantě by mohla v létě denně umírat tisícovka Britů a až deset tisíc jich mohlo být hospitalizováno. Indická varianta B.1.617.2 se podle SAGE přenáší možná až o 50 procent snáze než britská (kentská).

Počet případů indické varianty se v Británii v minulém týdnu zdvojnásobil. V Boltonu už převažuje u nakažených indická varianta a připadá tam 192 nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel, což je nejvíce ve Spojeném království. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock připustil, že je docela pravděpodobné, že se v zemi stane dominantní variantou.

Foto: Tom Nicholson, Reuters

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock

Problémem jsou neočkovaní

Aktuálním problémem je, že mnozí, kteří už mají nárok na očkování, jej nevyužili, což se ukázalo v nemocnici v Boltonu. „Nárůst v přijatých je vidět ve věkové skupině 35 až 65 let. Většina pacientů je neočkovaných, i když mnozí na to již měli nárok,“ uvedl lékař z NHS v Boltonu Francis Andrews.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock uvedl v rozhovoru pro BBC, že by zdravotnické úřady měly vysílat lidi, kteří by chodili od dveří ke dveřím a nabízeli očkování.

„Předpokládám, že hlavní lekcí nyní je, že pokud máte nárok, měli byste se jít nechat očkovat. Pokud chcete vědět proč, je to důležité, tak většina lidí s koronavirem v nemocnici v Boltonu měla nárok na očkování, ale ještě je nedostali.“ U mladších lidí je menší zájem o očkování.

WHO: Druhý rok pandemie bude vražednější

Evropa

V Boltonu leží v nemocnici 18 lidí s covidem, jen pět jich už dostalo první dávku a jeden dokonce druhou, ale v tomto případě šlo o „křehkou” osobu. Skutečnost, že jsou v nemocnici i očkovaní, vyvolává otázky ohledně účinnosti vakcíny proti indické variantě, zatím se však zdá, že před ní chrání.

Tajemník Společné komise pro očkování a imunizaci Anthony Harnden připustil, že očkování je u této varianty „rozhodně méně efektivní proti přenosu, ale stále efektivně chrání před propuknutím vážného průběhu způsobeného touto variantou“.

Kampaň začíná pozdě

Člen SAGE Mark Walport v televizi SkyNews nicméně přiznal, že indická varianta může vytvářet komplikace u neočkovaných, lidí očkovaných jednou dávkou i malého procenta lidí, u nichž očkování nefunguje.

Johnson je z indické mutace nervózní

Koronavirus

Zdravotnická expertka Skotské národní strany Philippa Whitfordová varovala, že se nelze zbavit očkováním varianty, která se už šíří, protože se musí teprve vytvořit protilátky, než začne vakcína lidi chránit. Nesouhlasí tak s názorem premiéra Borise Johnsona, že flexibilnější postup očkování by mohl porazit tuto variantu.

Pozdní zákaz cest z Indie

Vláda také čelí kritice, že Indii nezařadila zavčas na seznam rizikových zemí, ze kterých se nesmí do Británie cestovat. Dostala se na něj o 17 dní později než Pákistán a trvalo tři týdny od explozivního šíření viru v Indii, než to udělala.

Hancock odklad hájí s tím, že byl podložen důkazy. Panuje ale podezření, že Británie nechtěla zhoršit vzájemné vztahy před plánovanou dubnovou návštěvou Borise Johnsona v Dillí, kde měl jednat o prohloubení vzájemného obchodu. Indie byla na seznam zařazena až poté, co byla návštěva zrušena.

Británií se rapidně šíří indická mutace

Koronavirus

Vláda zatím nechce odložit rozvolňování, kdy by se mohli lidé scházet ve vnitřních prostorách. Člen SAGE Mark Walport upozornil, že by se vyhnul návštěvě hospod a že by se lidé měli objímat s opatrností.

Reklama

Výběr článků

Načítám