Hlavní obsah

Johnson je z indické mutace nervózní

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson ve čtvrtek přiznal, že ho nárůst případů nákazy takzvanou indickou variantou viru zneklidňuje. Londýnská vláda podle něj nevylučuje, že přistoupí k novým omezením, jako například regionálním uzávěrám. Zda bude muset kabinet odložit plánované pondělní rozvolnění, zatím není jasné.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson při návštěvě základní školy

Článek

„Chceme si být jistí, že jsme podnikli všechny obezřetné a opatrné kroky, které podniknout můžeme,” řekl Johnson při návštěvě základní školy v okrese Durham.

„Je to znepokojivá varianta, jsme ohledně toho nervózní. Je tu několik věcí, které můžeme udělat, chceme si být jistí, že se s tím vypořádáme,” pokračoval premiér.

Británií se rapidně šíří indická mutace

Koronavirus

V průběhu čtvrtka se na toto téma sešly všechny relevantní autority v zemi, včetně vědecké poradní skupiny pro mimořádné situace (SAGE). Není vyloučené, že by se rozvolnění, které je naplánované na 17. května, mohlo oddálit, byť to  sám Johnson vylučuje.

Pusťte nás domů, prosí ministerstvo Češi v Británii

Domácí

„V tuto chvíli nevidím nic, co by mě odradilo od plánu, že budeme v pondělí a pak 21. června pokračovat s plošným rozvolněním, ale mohou vyvstat věci, které budeme muset udělat lokálně a pokud nám to bude doporučeno, pak nebudeme váhat,” ujistil šéf Downing Street.

EMA: mRNA vakcíny budou snad fungovat

Od pondělí se mají otevřít kina, venkovní divadla, ubytovací zařízení, restaurace a hospody. Od 21. června už nebudou žádná pravidla v tom, kolik lidí a kde může člověk potkat.

Hlavním ohniskem indické mutace v Británii je město na severozápadě Anglie

Koronavirus

Nadstranická parlamentní skupina Johnsonův kabinet zkritizovala, že indickou mutaci nestihl podchytit například včasným zákazem letů z Indie. Poslanci dále varovali, že by laxní reakce mohla zvrátit britský očkovací úspěch.

Evropská léková agentura (EMA) uvedla, že to vypadá, že mRNA vakcíny (teda ty od společností Pfizer a Moderna) budou fungovat i proti indické variantě.

Reklama

Výběr článků

Načítám